terug naar Regeerakkoord

 

Dit zegt het regeerakkoord over: gaswinning

Het nieuwe kabinet heeft verschillende plannen in het regeerakkoord opgenomen rondom de gaswinning in Groningen. Er moet een gasfonds komen om de economie en leefbaarheid in Groningen te stimuleren en de NAM mag zich niet meer bemoeien met de afhandeling van schade. De plannen samengevat.

Gasfonds

Er komt een gasfonds om de economie en leefbaarheid van Groningen te stimuleren. Het fonds wordt gevuld met 2,5% van de aardgasbaten. Dit komt op nu neer op 50 miljoen euro per jaar. 

NAM op afstand

De NAM wordt op afstand gezet bij de afhandeling van schade en versterking. Deze worden onder onafhankelijke overheidsregie geplaatst. Er komt een met de regio afgestemd schadeprotocol waarmee bewoners geen last meer hebben van ‘gedoe’ bij de schadeafhandeling. Onduidelijk is of de NAM volledig buiten spel wordt gezet of dat zij toch nog steeds akkoord moeten geven op het vast te stellen schadeprotocol.  

Opkoopregeling

Voor Groningers die hun huis willen verkopen kan het goed nieuws zijn dat de pilot opkoopregeling van woningen wordt uitgewerkt. Het is nog onduidelijk of dit leidt tot een algemene regeling voor alle Groningers die door toedoen van de gaswinning hun woning niet kunnen verkopen. 

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid