Veelgestelde vragen over de Slimme Energieservice

Wat is het Slimme Energiecontract?

Alle huishoudens in Nederland krijgen voor 2020 een slimme energiemeter in huis. Het Slimme Energiecontract maakt gebruik van de nieuwe mogelijkheden van deze slimme meter. De slimme meter geeft het verbruik van elektriciteit en gas via de netbeheerder aan de energieleverancier Qurrent door. Hierdoor kunnen we energie slim inkopen. Het Slimme Energiecontract is een contract gebaseerd op dynamische uurtarieven voor elektriciteit en dag- en nachtprijzen voor gas.

Wat zijn de voordelen van het Slimme Energiecontract?

Met de opkomst van duurzame energie uit zon en wind, worden de dagelijkse prijsverschillen van energie groter. Het Slimme Energiecontract laat u anders met energie omgaan waardoor u kunt profiteren van die energieprijsschommelingen. Op de app die u van de energieleverancier Qurrent krijgt, heeft u dagelijks vooraf inzicht in de tarieven die gelden voor de volgende dag. Hierdoor kunt u profiteren van de prijsverschillen gedurende de dag. U bespaart door te verbruiken op goedkope uren, op de dure uren kunt u verbruik vermijden. En u wordt ook nog eens meer bewust van uw verbruik, ook daarop kunt u besparen. Het Slimme Energiecontract geeft u transparante prijzen, een gevoel van vrijheid en controle over uw energiekosten en verbruik.

Tarieven Slimme Energiecontract

Qurrent levert alleen groene energie door voor elektriciteit GVO’s (Garanties van Oorsprong) van 100% Nederlandse windenergie aan te kopen. En voor gas wordt 100% bos gecompenseerd volgens de Gold Standard aangekocht. Dit is het strengste keurmerk voor CO2-compensatie. Alle CO2-uitstoot van ons aardgas wordt gecompenseerd met zogeheten CO2-credits die worden toegekend aan duurzame energie- en bosprojecten. De tarieven die op de app van Qurrent worden getoond zijn de handelsprijzen, inclusief opslagen voor groene energie en de overheidsheffingen.

Hoe betaal ik voor mijn energieverbruik?

Bij een normaal energiecontract, wordt uw energieverbruik eens per jaar gemeten. U betaalt maandelijks een vast voorschotbedrag en op de jaarnota betaalt u het verschil. U krijgt geld terug of moet juist bijbetalen.

Bij het Slimme Energiecontract betaalt u geen voorschot, maar ontvangt u maandelijks een nota voor de hoeveelheid elektriciteit en gas dat u in die maand heeft verbruikt. Doordat het energieverbruik in de wintermaanden hoger ligt dan in de zomermaanden, betekent dit dat de maandnota’s in de wintermaanden ook hoger zullen liggen.

Hoe wordt de teruglevering van mijn zonnepanelen verrekend?

Indien u zonnepanelen heeft, wordt het aantal teruggeleverde kWh van de zonnepanelen direct afgetrokken (gesaldeerd) van het afgenomen aantal kWh en per maand verrekend op de energienota.

Als het maandelijkse aantal teruggeleverde kWh uit zonnepanelen hoger is dan het afgenomen aantal kWh, dan vindt in de betreffende maand geen teruggave van de overheidsheffingen (Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie) over de netto teruglevering plaats, maar alleen een vergoeding voor de inkoopsprijs (inclusief opslag).

De salderingsregeling geldt per leveringsjaar. Per jaar wordt eventueel te weinig ontvangen energiebelasting door Qurrent gecorrigeerd.  Deze correctie vind u terug op de 12e nota van elk jaar.

Hoe wordt de opbrengst van mijn Windtegoed verrekend?  

Het aantal opgewekte kWh uit Windtegoed wordt maandelijks direct afgetrokken van het afgenomen aantal kWh.
Het kan voorkomen dat het maandelijks aantal opgewekte kWh uit Windtegoed dat van uw rekening is afgetrokken, in één jaar minder is dan de door Qurrent gegarandeerde 250 kWh per jaar. We spreken dan van ‘onderproductie’. Het te aantal kWh dat u in één jaar te weinig heeft ontvangen, wordt daarom éénmaal per jaar door Qurrent van uw rekening afgetrokken. U vindt dit bedrag op de factuur van de maand waarin we jaarlijkse productie uit Windtegoed hebben vastgesteld.

Vragen over de overstap

Vragen over de overstap
Hoe gaat de overstap naar het Slimme Energiecontract in zijn werk? En hoe zit het met het lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis? Bekijk de antwoordenkeyboard_arrow_right

Wie kan meedoen?

Wie kan meedoen?
Voor wie is het Slimme Energiecontract? Kunt u als bedrijf meedoen? Als VvE? Of huurder? Lees meerkeyboard_arrow_right

Vragen over slimme meter

Vragen over slimme meter
Wat is een slimme meter? Waarom heeft u een slimme meter nodig voor het Slimme Energiecontract? En hoe komt u aan een slimme meter als u die nog niet heeft? Bekijk de antwoordenkeyboard_arrow_right

Vragen over de Qurrent-app

Vragen over de Qurrent-app
In de app van het Slimme Energiecontract ziet u de energietarieven van morgen. Hoe werkt de app precies en wat kunt u ermee? Bekijk de antwoordenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid