Veelgestelde vragen over de Slimme Energieservice

Wat is een slim energiecontract?

Een slim energiecontract is een contract gebaseerd op dynamische uurtarieven voor elektriciteit en dag- en nachtprijzen voor gas.

Alle huishoudens in Nederland krijgen voor 2020 een slimme energiemeter in huis. Een slim energiecontract maakt gebruik van de nieuwe mogelijkheden van deze slimme meter. De slimme meter geeft het verbruik van elektriciteit en gas via de netbeheerder aan de energieleverancier door. Hierdoor kunnen ze energie slim inkopen. 

Wat zijn de voordelen van een slim energiecontract?

Met de opkomst van duurzame energie uit zon en wind, worden de dagelijkse prijsverschillen van energie groter. Een slim energiecontract laat u anders met energie omgaan, waardoor u kunt profiteren van die energieprijsschommelingen. U krijgt dagelijks vooraf inzicht in de tarieven die gelden voor de volgende dag. Hierdoor kunt u profiteren van de prijsverschillen gedurende de dag. U bespaart door te verbruiken op goedkope uren, op de dure uren kunt u verbruik vermijden. En u wordt ook nog eens meer bewust van uw verbruik, ook daarop kunt u besparen. Een slim energiecontract geeft u transparante prijzen, een gevoel van vrijheid en controle over uw energiekosten en verbruik.

Hoe betaal ik voor mijn energieverbruik?

Bij een normaal energiecontract, wordt uw energieverbruik eens per jaar gemeten. U betaalt maandelijks een vast voorschotbedrag en op de jaarnota betaalt u het verschil. U krijgt geld terug of moet juist bijbetalen.

Bij een slim energiecontract betaalt u geen voorschot, maar ontvangt u maandelijks een nota voor de hoeveelheid elektriciteit en gas dat u in die maand heeft verbruikt. Doordat het energieverbruik in de wintermaanden hoger ligt dan in de zomermaanden, betekent dit dat de maandnota’s in de wintermaanden ook hoger zullen liggen.

Hoe wordt de teruglevering van mijn zonnepanelen verrekend?

Als u zonnepanelen heeft, wordt het aantal teruggeleverde kWh van de zonnepanelen direct afgetrokken (gesaldeerd) van het afgenomen aantal kWh en per maand verrekend op de energienota.

Als het maandelijkse aantal teruggeleverde kWh uit zonnepanelen hoger is dan het afgenomen aantal kWh, dan vindt in de betreffende maand geen teruggave van de overheidsheffingen (Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie) over de netto teruglevering plaats, maar alleen een vergoeding voor de inkoopsprijs (inclusief opslag).

De salderingsregeling geldt per leveringsjaar. Per jaar wordt eventueel te weinig ontvangen energiebelasting gecorrigeerd.

Vragen over slimme meter

Vragen over slimme meter
Wat is een slimme meter? Waarom heeft u een slimme meter nodig voor een slim energiecontract? En hoe komt u aan een slimme meter als u die nog niet heeft? Bekijk de antwoordenkeyboard_arrow_right

Wie kan meedoen?

Wie kan meedoen?
Voor wie is een slim energiecontract? Kunt u als bedrijf meedoen? Als VvE? Of huurder? Lees meerkeyboard_arrow_right