Veelgestelde vragen: slimme meter

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter vervangt de ouderwetse meter met draaiende schijf analoge meter in de meterkast. De gasmeter wordt verbonden met de slimme meter, veelal draadloos. Deze slimme meter is digitaal en geeft de meterstanden via de netbeheerder automatisch per uur door aan de energieleverancier.

Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

De slimme meter kent de volgende voordelen:

  • Je hoeft nooit meer meterstanden door te geven.
  • Je krijgt een gedetailleerd overzicht van je energieverbruik, waardoor je bewuster met energie kunt omgaan en energie kunt besparen wanneer je dit wilt.

Je verbruik kan tegen dynamische tarieven worden verrekend, waarmee je kunt profiteren van de prijsschommelingen op de energiemarkt. Deze tarieven zijn tarieven gebaseerd op inkooptarieven op de handelsmarkt. De tarieven zijn voor jou transparant en volgen de ontwikkelingen op de energie handelsmarkt.

Waarom is een slim energiecontract alleen beschikbaar als ik een slimme meter heb?

Om elektriciteit tegen dynamische uurtarieven af te nemen, moeten elk uur de meterstanden worden opgenomen om te bepalen hoeveel energie je tegen welk uurtarief hebt verbruikt. De slimme meter geeft het verbruik in kWh elk uur via de netbeheerder automatisch aan de energieleverancier door. Voor gas is dit dagelijks. Het verbruik wordt gekoppeld aan de op dat moment geldende handelsbeursprijzen. Zonder slimme meter zou je zelf ieder uur de meterstanden moeten doorgeven.

Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?

Je kunt het beste contact opnemen met je netbeheerder om te vragen of je een slimme meter hebt.

Wie is mijn netbeheerder?

Wanneer je niet weet wie jouw netbeheerder is, dan kun je dit vinden door je postcode en huisnummer in te vullen op http://www.eancodeboek.nl.

Hoe kom ik aan een slimme meter?

De slimme meter wordt geplaatst door de netbeheerder in jouw regio. Tot 2020 worden de slimme meters door de netbeheerders in fases gratis aangeboden aan elk huishouden in Nederland. Je kunt je slimme meter ook versneld aanvragen. Dit kost € 72,60.

Wanneer wordt de slimme meter gratis aangeboden?   

Tot 2020 worden de slimme meters door de netbeheerders in fases gratis aangeboden aan elk huishouden in Nederland. Je kunt bij je netbeheerder nagaan wanneer jouw gemeente aan de beurt is voor de gratis plaatsing.

Moet ik mijn meterstanden nog doorgeven?

Nee dat hoeft niet. De slimme meter geeft de meterstanden van gas in m3 en elektriciteit in kWh via de netbeheerder automatisch door aan de energieleverancier.

Hoe wordt er afgerekend in geval er een storing is geweest aan mijn slimme meter?

Door een storing of door signaalverlies kan het voorkomen dat het verbruik gedurende een bepaalde periode niet is geregistreerd of wordt doorgegeven door de netbeheerders. In dat geval wordt het verbruik in de storingsperiode bepaald aan de hand van de laatst geregistreerde begin- en eind meterstanden. Het verbruik in de storingsperiode wordt afgerekend tegen het gemiddelde elektriciteit- en gastarief in die periode.

Wanneer wordt mijn slimme meter geplaatst?

De netbeheerder uit jouw regio neemt contact met je op voor het maken van afspraak voor de plaatsing van jouw slimme meter.

De energieleverancier heeft inzicht in mijn verbruik. Zijn mijn gegevens veilig?

Ga na of je energieleverancier de gedragscode 'slimme meters van Energieleveranciers 2012' van Energie Nederland, en de verklaring tot naleving daarvan, heeft ondertekend en voldoet aan de privacywetgeving. Je gegevens worden dan zorgvuldig behandeld en bewaard. Zonder jouw toestemming mogen zij geen gegevens verstrekken aan derden.