Voor wie is een slim energiecontract?

Iedereen die een slimme meter heeft en vrije keuze in zijn energieleverancier voor gas én elektriciteit, kan een slim energiecontract afsluiten. Zo simpel is het.

Iedereen een slimme meter

Voor een slim energiecontract heb je een slimme meter nodig. De netbeheerders zijn bezig gratis slimme meters te installeren in alle Nederlandse huishoudens. Dat is een enorm project dat in fases wordt uitgevoerd. Het is de bedoeling dat iedereen in 2020 een slimme meter in huis heeft.

Heb je nog geen slimme meter? Op de website van jouw netbeheerder kun je zien wanneer je aan de beurt bent. Als je eerder een slimme meter wilt, bijvoorbeeld omdat je wilt over stappen naar een slim energiecontract, dan kun je jouw netbeheerder om voorrang vragen. De kosten daarvan bedragen ongeveer € 70.

Huidig energiecontract opzeggen

Als je een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, dan kun je op ieder moment naar een andere energieleverancier overstappen. Wanneer je direct boetevrij kunt overstappen, duurt de overstap zes weken. Zo niet, dan kan de overstap tot maximaal zes maanden duren.

Meer voordeel met zonnepanelen

Een slim energiecontract is extra aantrekkelijk als je zonnepanelen hebt. Want als je minder energie verbruikt op momenten dat de energieprijs hoog is, blijft er meer over om terug te leveren. Je profiteert dan dubbel van de dynamische energietarieven.

Variërende maandlasten

Met een slim energiecontract ben je verlost van het gedoe met voorschotbedragen en jaarafrekeningen. Je betaalt precies wat je verbruikt. Je ontvangt iedere maand een nota waarop je precies kunt zien wat je van uur tot uur hebt verbruikt. Het notabedrag zal daarom per maand variëren. De meeste mensen gebruiken in de wintermaanden meer energie, omdat de dagen korter zijn en het buiten koud is. Daarom liggen de maandbedragen bij een slim energiecontract in die periode wat hoger. Heb je zonnepanelen, dan kan het zelfs gebeuren dat je in de zomer geld terugkrijgt van de energieleverancier!