Kosten en financiering

Met welke kosten moet u rekening houden als u gaat verbouwen? 

Voorbereiding

Een 'programma van eisen' is voor een kleine verbouwing voldoende. Hierin beschrijft u zo gedetailleerd mogelijk wat u verwacht van de verbouwing. Met de aannemer bespreekt u uw wensen en alternatieven, uw budget en de gewenste planning van de verbouwing. Hiermee moet de aannemer een goede offerte kunnen maken. 
Schakelt u een architect in, kies er dan een die is aangesloten bij de BNA (de Branchevereniging van architectenbureaus) en ervaring heeft met consumentenopdrachten. Vraag vrijblijvend offertes aan bij architecten en vraag om referenties.

Richtprijzen

Voor de volgende onderdelen hebben we richtprijzen voor u bepaald.

Profiteren van laag BTW-tarief

Werkzaamheden als isoleren, stukadoren en schilderen in woningen die ouder zijn dan twee jaar vallen onder het lage btw-tarief van 6 procent. 

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verbouwing te financieren. U kunt:

  • een persoonlijke lening afsluiten
  • een onderhandse lening afsluiten
  • spaargeld opnemen
  • een tweede hypotheek nemen 

Een verbouwing financieren met een hypotheek? Houd dan rekening met de regels voor hypotheekverstrekking. Zo moet u voldoen aan de huidige inkomensnormen en moet de totale hypotheek passen binnen 101 % van de marktwaarde van uw woning (na de verbouwing). Als u energiebesparende voorzieningen financiert mag u onder voorwaarden tot 106% van de waarde van de woning lenen. In een taxatierapport wordt de marktwaarde voor en na de verbouwing vastgelegd. De taxateur heeft hiervoor inzicht nodig in de verbouwplannen. De geldverstrekker verwacht dat u de verbouwing conform deze plannen uitvoert. 

Tweede hypotheek

Als u een tweede hypotheek afsluit, is de rente alleen aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de verbouwing van uw eigen woning. Daarnaast heeft u uitsluitend de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek en moet de lening in 30 jaar worden afgelost. Een tweede hypotheek wordt vaak bij dezelfde geldverstrekker afgesloten. Wilt u de tweede hypotheek ergens anders afsluiten, dan wil de nieuwe geldverstrekker meestal ook dat u de lopende hypotheek naar hem overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt onder meer af van de rente en de kosten. Bij de aanvraag van de tweede hypotheek wordt opnieuw gekeken naar uw inkomen en de marktwaarde van de woning. Bij een verbouwing gaat het om de waarde voor en na de verbouwing.

 

Voor een tweede hypotheek betaalt u: 

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Eventueel kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie.

Een indicatie van uw maximale hypotheek kunt u eenvoudig berekenen.

Subsidie

Als uw huis dankzij de verbouwing energiezuiniger wordt, komt u in aanmerking voor subsidie of een lening met aantrekkelijke voorwaarden. 

Fiscale gevolgen 

Leent u geld voor de verbouwing, dan heeft dit ook fiscale gevolgen. De marktwaarde van uw woning kan stijgen, vooral als uw huis door de verbouwing groter wordt. Een verbouwing leidt mogelijk ook tot een hogere WOZ-waarde.  

Wilt u meer informatie?

Ga dan terug naar Verbouwen.