Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackWelkom bij het Energielab

“Thuisbatterij klinkt beetje als een pc die staat te zoemen”

Als onderdeel van ons Energielab testen wij momenteel de thuisbatterij. Samen met 14 van onze leden. Elke maand deelt een van hen zijn of haar ervaringen. Dit keer: Robbin Habekotté uit Hilversum over installatie, grootte en geluid.

VEH Hero

Waarom ik meedoe

“Het zou voor mij op dit moment niet rendabel zijn om zelf een thuisbatterij aan te schaffen. Maar mogelijk verandert dat in de toekomst. Ik ben erg geïnteresseerd in de techniek, dus ik vind het mooi dat ik de thuisbatterij kan uitproberen.”

Over de installatie

“De thuisbatterij werd onlangs bij ons geïnstalleerd. Hij is geplaatst bij de meterkast in de kast onder onze trap. Dat was een kwestie van wat plankjes verplaatsen, een beugel bevestigen en de batterij ophangen. Inclusief een beetje kletsen was het in een halve dag gebeurd. En dan heb ik de installateur waarschijnlijk langer aan de praat gehouden dan de meesten, aangezien ik de techniek boeiend vind. Er waren geen aanpassingen nodig in de meterkast, die hebben we een paar jaar geleden vernieuwd.”

Website image

Grootte

“Onze batterij heeft een vermogen van 5 kilowattuur (kWh). Om precies te zijn, is hij 44 x 50 x 20 centimeter groot. Dat viel mij erg mee. De batterij is klein en makkelijk weg te werken. Er was even sprake van dat we er een van 12 kWh zouden krijgen, maar ik ben blij dat dit niet is doorgegaan. Volgens mij is die 4 keer zo groot.”

Geluid

“Wat ik niet wist, is dat een thuisbatterij geluid maakt. Er zit namelijk een ventilator in. Qua geluid en volume lijkt het een beetje op zo’n oude pc die staat te zoemen. Doordat de batterij in een kast staat, heb ik er nul lust van. Overigens kun je zelf instellen hoeveel geluid hij maakt. Bij mij staat hij op maximale stand, maar je kan hem ook lager instellen. Hij laadt en ontlaadt dan mogelijk minder snel.”

Robbin Habekotte en Anne 1200x630.jpg

Robbin test de thuisbatterij samen met zijn vriendin Anne

Zelfvoorzienend

“Wij gaan specifiek testen in welke mate het lukt om met de thuisbatterij in combinatie met onze zonnepanelen zelfvoorzienend te zijn. Idee is dat we overdag zonnestroom opslaan met de batterij en die ’s avonds gebruiken. Tot nu toe lukt dat redelijk, maar de dagen zijn nu natuurlijk lang en er is veel zon geweest. Ik ben benieuwd hoe dat in de wintermaanden gaat.”

Eerste ervaringen

“Ik hoef verder niks aan de batterij te doen. In een app zie ik hoe vol hij is en hoeveel hij laadt of levert, maar ook wat mijn verbruik is. Dat vind ik leuk om te bekijken. Ik had verwacht dat de pieken in mijn verbruik boven de maximale leveringscapaciteit van de batterij liggen. Maar dat valt mee. Zelfs mijn energiedorstige koffieapparaat en quooker kunnen bijna volledig op de batterij lopen.”

Wist je dat…

  • …de opslagcapaciteit van een thuisbatterij afgestemd moet zijn op jouw energieverbruik en de manier waarop je deze inzet? Thuisbatterijen hebben doorgaans een capaciteit van 5-20 kWh.
  • …de grootte van thuisbatterijen afhangt van de opslagcapaciteit? Een kleine batterij is ongeveer zo groot als een bananendoos, de grootste als een kleine koelkast.
  • …dat een thuisbatterij een ventilator heeft? Daardoor maakt de batterij altijd een beetje geluid.

Let op: thuisbatterij nu vaak nog niet rendabel

Belangrijk om te weten: als je nu een thuisbatterij koopt, is de kans reëel dat je deze niet terugverdient. Meer over weten? Of heb je een andere vraag? Wij hebben de belangrijkste algemene informatie over de thuisbatterij voor je op een rij gezet.

Lees meer
vrouw leest krant man zit achter laptop

Over onze thuisbatterij-test

Meer weten over onze thuisbatterij-test en ons Energielab waarvan de test een onderdeel is?

Lees meer

Praat mee over thuisbatterij

Wil jij met andere huiseigenaren in gesprek over de thuisbatterij? Dat kan in onze community. Hier kun je jouw eigen ervaringen delen of juist vragen stellen aan anderen.  

Praat mee

Ontvang updates thuisbatterij-test in je mailbox

Wil jij de ervaringen van de deelnemers elke maand in je mailbox ontvangen? Samen met het laatste nieuws over energie en verduurzaming? Schrijf je dan in voor onze Energienieuwsbrief.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 100.000 abonnees
Schrijf je gratis in
Gezin aan tafel thuis

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube