Kabinetsformatie 2021

Laatste nieuws

Wat doet de politiek met het thema wonen? Welk effect heeft dit op (toekomstig huiseigenaren? Wij houden je op de hoogte van actuele ontwikkelingen. 

 

WoonKieskompas helpt bij weloverwogen stemmen

Geplaatst op 17 feb 2021 , bijgewerkt 17 feb 2021, 13:13

Met het WoonKieskompas kan iedereen die wonen en leefbaarheid belangrijk vindt bij de verkiezingen van 17 maart een weloverwogen keuze maken. Vereniging Eigen Huis ontwikkelde de stemhulp samen met Kieskompas.

Het WoonKieskompas laat zien hoe politieke partijen denken over wonen en leefbaarheid. De stemhulp, waaraan ook de Woonbond en Aedes hebben bijgedragen, laat zien wat er in de partijprogramma’s staat over  betaalbare koop- en een huurwoningen, over verduurzaming en over de leefomgeving.  

Hoe willen partijen het enorme tekort aan koop- en huurwoningen aanpakken, willen ze bouwen in de stad of in het groen? Wie moet de verduurzaming betalen, welke partijen willen de energiekosten verhogen, welke willen meer windmolens of kernenergie? Aan de hand van 26 stellingen laat het WoonKieskompas zien welke politieke partij het beste past bij iemands eigen voorkeuren.

Oproep aan volgend kabinet

Vereniging Eigen Huis roept het volgende kabinet op om het woningtekort aan te pakken door de komende tien jaar 1 miljoen huizen te bouwen en bestaande woningen duurzaam te maken. De vereniging heeft in een unieke coalitie van 33 organisaties voorstellen en afspraken vastgelegd die resulteren in meer betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en doorstromers, en voor alle inkomens en generaties.

Verantwoording

Het WoonKieskompas  is een onafhankelijk en wetenschappelijk beproefd hulpmiddel voor iedereen die een weloverwogen stemkeuze wil maken en wordt vandaag tegelijkertijd met het Algemene Kieskompas geïntroduceerd. Politieke partijen die in de peilingen op tenminste één Kamerzetel staan hebben de stellingen ontvangen. De antwoorden van de politieke partijen zijn door het Expertteam van Kieskompas gevalideerd aan de hand van de verkiezingsprogramma’s en standpunten van de partijen. De stellingen staan los van de eigen standpunten van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes.

Meer informatie
Bekijk hier onze overzichtspagina voor de verkiezingen