Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE vergadering

Digitaal vergaderen als VvE

Vanwege Corona was het lange tijd niet verstandig om fysieke algemene ledenvergaderingen te houden. Online vergaderen geniet nu soms nog de voorkeur. Maar hoe regel je dat als VvE-bestuur? We hebben de stappen voor je op een rij gezet.

Man en vrouw kijken en luisteren naar de VvE vergadering.

Actueel: 

Tijdens COVID-19 is een tijdelijke wetgeving gemaakt om als VvE digitaal te vergaderen. Deze wetgeving gold tot 1 februari 2023. De overheid werkt nu aan een permanente mogelijkheid voor digitaal vergaderen. Tot die tijd moeten VvE's de regels uit hun splitsingsreglement weer volgen.

Lees nieuwsbericht

Stap 1: Zet de volgende informatie in je uitnodiging

De vergadering moet in ieder geval worden uitgeschreven volgens de oproepingstermijn genoemd in het splitsingsreglement:

 • Het bestuur of de voorzitter van de vergadering bepaalt dat leden geen fysieke toegang hebben tot de vergadering. De vergadering kan door leden langs de elektronische weg worden gevolgd;
 • De leden kunnen tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de vergadering schriftelijk of elektronisch vragen stellen over de onderwerpen die in de uitnodiging (de agenda) staan;
 • De wijze van stemmen voor leden.

Mocht het lid niet optimaal kunnen vergaderen door bijvoorbeeld een hapering in de verbinding, dan heeft dit geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de besluitvorming.

Stap 2: Bepaal hoe de vergadering digitaal gaat plaatsvinden

Om de vergadering te volgen kun je als VvE gebruik maken van e-mail, website, audio- (of AV-)stream, maar ook door middel van een (groeps-)telefoongesprek, beeldbellen of een audiovisuele vergaderapplicatie. Het moet hierbij mogelijk zijn voor leden om vragen te stellen tijdens de vergadering via de elektronische weg. Wanneer dit absoluut onmogelijk is, mag je afwijken van deze regel. Ook moeten deze antwoorden toegankelijk worden gemaakt via de elektronische communicatiemiddelen.

Tip: Heb je zelf geen digitale middelen om deel te nemen aan een digitale vergadering, wees creatief. Kijk of je van iemand een laptop kunt lenen, geef een volmacht. Je kunt ook vooraf je stem uitbrengen.

Stap 3: Verifieer stemgerechtigden 

Het bestuur of de voorzitter van de vergadering kan bepalen dat leden alleen kunnen stemmen met de gebruikte communicatiemiddelen. Daarbij is het belangrijk dat de stemgerechtigden via het gebruikte elektronische communicatiemiddel kunnen worden geïdentificeerd. Verifieer dit daarom gedurende de vergadering, middels een e-mailadres of telefoonnummer van de stemgerechtigde.

Onze diensten voor VvE's

 • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

  Krijg inzicht in onderhoud en onderhoudskosten. Wij regelen het voor jou!

  Regel een MJOP
 • VvE-verzekering

  Alle benodigde VvE-verzekeringen in één pakket. Daarnaast kun je ook los je VvE-verzekering aanvragen, zoals de verplichte opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

  VVE-pakket
 • Juridisch advies bij conflicten

  Rechtspositiebepaling bij een conflict met een bewoner of professionele partij.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Opleveringskeuring voor VvE's

  Laat de algemene ruimten controleren op gebreken

  Vraag een keuring aan
 • Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP)

  Inzicht in onderhoud, kosten en een planning van de verduurzamingsplannen van de VvE

  Meer over DMJOP
 • Nationale notaris VvE

  Altijd een notaris bij jou in de buurt, met ledenkorting.

  Nationale notaris VvE
 • Voorzitter/adviseur VvE-vergadering

  Voor structuur en hulp bij een VvE-vergadering

  Regel een voorzitter/adviseur
 • Ook interessant in kennisbank

  Wie mag stemmen op de VvE vergadering?Mag ik een geluidsopname maken van de VvE-vergadering?Wie kan ik een volmacht geven voor de VvE-vergadering?

  Tags

  VvE beheerder

  Ook interessant

  Vergaderen met de VvEAlles over het huishoudelijk reglementGegevensbescherming bij de VvEMeer over besluitvorming en stemverhoudingen in de VvE

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

  Eigen Huis Magazine

  Eigen Huis Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube