Maak geen afspraken in het trappenhuis
Bestuurders en leden van een Vereniging van Eigenaars (VvE) krijgen met allerlei situaties te maken. Om ruzie te voorkomen zijn schriftelijke afspraken zinvol.
VvE: hoe ga je met elkaar om?
Veel afspraken liggen vast in de splitsingsakte, het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement van een VvE. Bijvoorbeeld over de maandelijkse servicekosten die VvE-leden betalen voor het onderhoud van het gebouw, of welke vloeren wel of niet mogen in verband met geluidsoverlast. De VvE neemt daarnaast in vergaderingen gezamenlijk besluiten. Toch ontstaat wel eens ergens onenigheid over en vooral voor kleine VvE's blijkt het in de praktijk lastig om daarmee om te gaan: “Kleine VvE’s van maximaal tien appartementen zijn vaak minder goed georganiseerd dan grote VvE’s”, zegt Suzanne Horn, consulent VvE bij !Woon Amsterdam. “Ze moeten alles zelf doen. De wetgever verwacht dat bestuurders weten hoe het werkt, maar dat is niet altijd zo. Kleine VvE’s vergaderen informeler. Ze nemen soms besluiten in het trappenhuis, niet alles staat op papier. Een paar jaar later is dan moeilijk te achterhalen wat is afgesproken.” Horns organisatie krijgt van VvE-leden en -bestuurders onder andere vragen over verbouwingen, lekkages en dakterrassen. “Bij problemen is het dan niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is, of wie de schade moet herstellen.”
Wie betaalt de lift?
Roel Versmissen (43), voorzitter van een VvE met zeventien leden in Almere, loopt nauwelijks tegen problemen aan. Voordat Versmissen bestuursvoorzitter werd, was er discussie over de kosten voor de lift. Het gebouw telt drie verdiepingen, maar vijf bewoners wonen op de begane grond en maken geen gebruik van de lift. “In de algemene ledenvergadering is toen unaniem besloten dat deze mensen lagere servicekosten betalen”, zegt Versmissen.
Een financieel beheerder doet de incasso’s. Het VvE-bestuur heeft medebewoners nog niet hoeven aanspreken op achterstanden. “We komen twee keer per jaar bij elkaar voor een ledenvergadering en zien elkaar buiten coronatijden ook op informele koffie ochtenden of stamppotavonden”, zegt Versmissen. Het merendeel van de bewoners is daarbij, dus weet wat er speelt. “We kennen elkaar allemaal van naam en voornaam. Het complex stamt uit 2003, we hebben een meerjarenonderhoudsplan. Als er onderhoud nodig is, is iedereen het wel met elkaar eens.”
Ook in de kleine VvE met drie leden van bestuursvoorzitter Ger Joosten (66) loopt alles voorspoedig. “Ons pand in het centrum van Den Bosch telt vier lagen”, zegt Joosten. “Op de begane grond zit een winkel, daarboven een appartement, en de bovenste twee woonlagen zijn één woning. Daar woon ik met mijn vrouw. Wij zijn als enigen permanent aanwezig en we zijn eigenlijk voorzitter, huisbaas, secretaris en penningmeester ineen.” Dat maakt een bestuurswissel lastig, maar dat vindt Joosten niet erg. Bij de oplevering van het pand in 2001 maakten de eigenaars meteen afspraken over wie, wat zou doen. De mini-VvE heeft een huishoudelijk reglement en houdt elk jaar een ledenvergadering. “Daarin spreken we af wie wanneer het schilderwerk gaat doen bijvoorbeeld”, zegt Joosten. “Dat leggen we vast in notulen en daaronder zet iedereen zijn handtekening. We zijn het nog nooit oneens geweest.”
Bedenk dat je als buren nog met elkaar verder moet
Het formeel vastleggen van afspraken op papier is belangrijk om problemen te voorkomen. “Je spreekt met elkaar regels af om deze na te komen", zegt Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis. “Mocht je toch tegen problemen aanlopen, overleg dan met elkaar. Als je het als VvE-lid niet eens bent met een besluit, kun je binnen een maand naar de kantonrechter stappen. Gaat het over bijvoorbeeld geluidsoverlast en je komt er samen niet uit, probeer dan buurtbemiddeling of mediation. Uiteindelijk kun je naar de rechter stappen maar bedenk wel dat je als buren nog met elkaar verder moet.”
Wat het VvE bestuur doet
Het VvE-bestuur stelt onder andere jaarstukken op na afloop van een boekjaar, maakt een begroting voor het nieuwe boekjaar, beheert de financiën van de VvE en incasseert de periodieke bijdragen. Grote VvE’s besteden vaker dan kleine VvE’s taken uit aan professionele partijen.
Wat staat er in het huishoudelijk reglement?
Daarin staan de leefregels die eigenaren met elkaar afspreken. Bijvoorbeeld over het leggen van harde vloeren, het niet ophangen van de was aan de voorkant van het gebouw, welke kleuren de luifels mogen hebben en dat er na tien uur ’s avonds geen geluidsoverlast mag zijn.