Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE Financiering

Subsidie energiebesparing voor VvE's

Als VvE kun je diverse subsidies aanvragen voor het verduurzamen van je appartementencomplex. Zo zijn er bijvoorbeeld de SVVE, de ISDE, de SCE en de SAH. Lees alles over deze subsidies voor duurzame energie.

Zonnepanelen op appartementencomplex. Subsidies voor het verduurzamen van je VvE.

SVVE: Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars

De Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. De subsidie is bedoeld voor VvE's om de subsidie VvE verduurzaming aan te vragen. Het is een combinatie van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor VvE's en Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027 is het totale budget voor deze VvE subsidies € 47,8 miljoen voor subsidies energieadvies en verduurzamingsmaatregelen en € 510.000 voor oplaadpuntenadvies. 

De SVVE bestaat uit drie onderdelen:

 • Subsidie voor energieadvies 
 • Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen 
 • Subsidie voor oplaadpuntenadvies

Belangrijke voorwaarden SVVE

 • De vereniging heeft minstens 1 koopwoning met een eigenaar en bewoner. 
 • De VvE moet de aanvraag voor de verduurzamingsmaatregelen indienen voor de start van de renovatie. Lees meer over onderhoud en verbouwen.
 • Het indienen van de subsidie energieadvies en oplaadpuntenadvies moeten achteraf worden ingediend. 
 • De eigenaren én bewoners binnen de vereniging hebben hun woning als hoofdverblijf of krijgen deze als hoofdverblijf na het uitvoeren van de maatregelen. 
 • De VvE kan 1 isolatiemaatregel nemen hiervoor is de subsidie maximaal 15 % van de isolatiekosten, neemt de VvE minimaal 2 isolatiemaatregelen of een combi van 1 isolatiemaatregel met bijvoorbeeld een warmtepomp dan is de subsidie maximaal 30%. 
 • De VvE laat alle maatregelen uitvoeren door een bouwbedrijf. 
 • De verduurzamingsmaatregelen moeten binnen 2 jaar na de beschikking uitgevoerd zijn. Dit geldt ook voor de eventuele aanvullende maatregelen. 
 • De uitvoering van een ZEP en de centrale aansluiting op een warmtenet moet binnen 3 jaar na de beschikking worden uitgevoerd. 
 • De aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de gestelde minimale isolatiewaarden en oppervlakte-eisen per woningtype.

De aanvraag kan ingediend worden van 23 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Aanvraagproces SVVE

ISDE: Subsidie voor duurzame energie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen VvE’s subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. In 2023 is er in totaal € 30 miljoen subsidie beschikbaar voor bedrijven en VvE's. De aanvraagperiode van de Isde loopt tot en met zondag 31 december 2023.

Veelgestelde vragen over de ISDE

SCE: Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking

Met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) kunnen VvE’s een tegemoetkoming ontvangen voor het opwekken van hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht. De SCE is een meerjarige regeling en loopt van 1 april 2021 tot 1 april 2026. Het budget voor de SCE in 2023 is € 150 miljoen. Ga voor meer informatie naar RVO.nl. De volgende openstelling van de SCE is van 9 januari 2023 tot en met 1 november 2023. 

Aanvragen SCE

Dit zijn de veelgestelde vragen over de SCE

SAH: Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen

Met de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) kunnen verhuurders ook gemengde VvE’s subsidie aanvragen. In een gebouw met een gemengde VvE wonen huurders en eigenaar-bewoners. Deze regeling heeft als doel om woningen sneller aardgasvrij te maken voor koken en verwarmen. Er kan subsidie aangevraagd worden voor o.a.:

 • Het afkoppelen van de aardgasaansluiting bedoeld voor ruimteverwarming, koken en/of warmtapwater en het verwijderen van de gasmeter; 
 • Het aanpassen of vervangen van het ruimteverwarmingssysteem en de voorzieningen voor koken en warmtapwater; 
 • Andere bouwkundige aanpassingen die nodig zijn voor het aardgasvrij maken van de woning of het aansluiten van de woning op een warmtenet;
 • Het aansluiten van de woning op het warmtenet.

De SAH is een meerjarige regeling. Deze is gestart in 2020 en loopt door tot en met 2023. In totaal is er een budget van € 195,3 miljoen beschikbaar voor die hele periode.

Aanvragen SAH

Dit zijn de veelgestelde vragen over de SAH

Regionale subsidies voor VvE's

Er zijn gemeenten die regionale subsidies hebben voor VvE's. Ga hiervoor naar energiesubsidiewijzer.nl of de website van de gemeente.

Contact met onze specialisten

Zijn niet al je vragen beantwoord? Bel dan met onze bouwkundige, juridische of financiële/fiscale specialisten.

Neem contact op
Mevrouw belt vrolijk op balkon

Ook interessant in kennisbank

Welke subsidies kan een huiseigenaar of VvE krijgen voor energiebesparende maatregelen?Kan een VvE subsidie krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube