Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE Financiering

Mutatiekosten bij de VvE

Koop of verkoop je je appartement? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met zogenaamde mutatiekosten. Bij een verkoper worden de kosten voor de eigendomsoverdracht in rekening gebracht. Lees alles wat je moet weten over deze kosten.

VEH Hero
vrouw met post bij brievenbus

Dit zijn mutatiekosten

Bij (ver)koop van een appartement kunnen de koper en/of verkoper te maken krijgen met mutatiekosten. Daaronder vallen uittredingskosten (verkoper) en informatie- en toetredingskosten (koper).

Uittredingskosten of de kosten voor de eigendomsoverdracht kunnen bij de verkoper in rekening worden gebracht. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor administratieve handelingen. De kosten worden meestal door de beheerder berekend. Eigenlijk is dat niet helemaal juist: de VvE kan deze kosten in rekening brengen bij de koper en/of verkoper. Meestal zijn de kosten opgenomen in de beheerovereenkomst die de VvE met de beheerder heeft gesloten.

Informatie- en toetredingskosten zijn voor de koper. Informatie- en toetredingskosten betaal je als koper om kosten te dekken die gemaakt zijn, zoals kadastrale leges. Deze leges zijn er bijvoorbeeld om de kosten te dekken van het up-to-date houden van alle eigendomsgegevens van het Kadaster.

Hier bestaan mutatiekosten uit

Het betreft werkzaamheden die het bestuur – vaak uitbesteed aan de administratief beheerder – moet verrichten voor de administratieve verwerking van een eigendomsoverdracht, bijvoorbeeld:

 • Naamswijziging in contracten (bijvoorbeeld onderhoudscontract): het bestuur moet, indien van toepassing, overeenkomsten op naam van de nieuwe eigenaar zetten.
 • Opgave aan de notaris: het bestuur is wettelijk verplicht om aan de notaris een verklaring te overhandigen waaruit blijkt:
  • Wat de omvang van het reservefonds is.
  • De bedragen die op het moment van de overdracht nog door de verkoper aan de VvE verschuldigd zijn. Een koper is niet verder aansprakelijk dan het bedrag dat uit de opgave blijkt.
 • Verstrekken van stukken (notulen, balans, exploitatie-overzicht) aan kopers.

Controleer de mutatiekosten

Voorkom verrassingen en verdiep je goed in de mutatiekosten. Zo weet je zeker dat je een eerlijk bedrag betaalt. Lees de veelgestelde vragen.

Schrijf je in voor onze VvE nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar onze VvE-nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste VvE-nieuws. Je krijgt gratis bouwkundige, juridische en financiële tips van onze eigen specialisten.

Schrijf je in
vrouw aan tafel achter laptop

Ook interessant in kennisbank

Hoe kom je aan een goede beheerder voor de VvE?Wij zijn ontevreden over onze VvE beheerder, wat kunnen we doen?Hoe voorkom ik geluidsoverlast van harde vloerbedekking in mijn appartement?

Tags

AppartementseigenaarVvE

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube