Toestemming VvE
Het dak behoort tot de zogeheten gemeenschappelijke delen; appartementseigenaars zijn hier gezamenlijk eigenaar van. Wie zo’n gemeenschappelijk deel wil aanpassen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een dakterras, heeft toestemming nodig van de Vereniging
van Eigenaars (VvE). Aan toestemming zijn soms voorwaarden verbonden. Denk hierbij aan afspraken over onderhoudskosten en aansprakelijkheid.
Een VvE kan tegensputteren en geen toestemming willen verlenen, bijvoorbeeld als er plannen zijn voor zonnepanelen op het dak. Of de VvE stelt eisen aan de uitvoering en het materiaalgebruik, of de verzekeringen.
Afspraken vastleggen met de VvE
Belangrijk om te weten is dat toestemming van de VvE persoonsgebonden is. Het is gebruikelijk om afspraken vast te leggen in de gebruikersovereenkomst. Daarin kun je afspraken vastleggen onder andere kosten voor het onderhoud, premie van de verzekering, etc. Het is belangrijk dat in de overeenkomst staat dat het gebruik persoonlijk en tijdelijk is.
Omdat de toestemming van de VvE persoonlijk is, moet je het dakterras weer verwijderen als je gaat verhuizen. Je mag het dakterras niet mee verkopen. Dat kan alleen als je het exclusieve gebruiksrecht krijgt.
Om het exclusieve gebruiksrecht te krijgen, moeten de splitsingsakte en splitsingstekening bij de notaris worden gewijzigd. Dat kan met medewerking van alle appartementseigenaren, of met medewerking van het bestuur als de VvE met 80 % meerderheid heeft besloten om de akte te wijzigen. Vaak wordt in de gewijzigde splitsingsakte direct afgesproken hoe het zit met bijvoorbeeld de onderhoudskosten. De notariskosten zijn meestal voor wie het exclusieve gebruiksrecht wil hebben.
Omgevingsvergunning nodig?
Is toestemming van de VvE geregeld, informeer dan ook altijd even bij de gemeente of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Daarna kan je onbezorgd genieten van het dakterras!