Documenten bekijken

Splitsingsakte en splitsingsreglement

Wat staat er in dit document?

Woon je in een appartementencomplex, dan heb je te maken met een splitsingsakte en splitsingsreglement. Lees hieronder verder wat je aan zo'n document hebt.

 

Splitsingsakte

De splitsingsakte, opgesteld door een notaris, geeft aan hoe het pand is ‘opgesplitst’ en wie waar recht op heeft (de appartementsrechten). In de splitsingsakte moet staan:

- De locatie van het gebouw en de grond.
- Een omschrijving van wat er allemaal bij het gebouw hoort, en welke delen gemeenschappelijk zijn en welke privé.
- Hoe de appartementsrechten bij het Kadaster zijn vastgelegd en wie de appartementseigenaar is.
- Welk splitsingsreglement van toepassing is.

Bij de splitsingsakte hoort een splitsingstekening. Hierop is te zien welke appartementsrechten er zijn en wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn.

Splitsingsreglement

Een onderdeel van de splitsingsakte is het splitsingsreglement. Dat document bevat de belangrijkste spelregels voor de VvE en de appartementseigenaren. In het splitsingsreglement moeten onder meer bepalingen staan over:

- de kosten en schulden die voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaren komen.
- het gebruik, het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en zaken.
- hoe het gebouw verzekerd is.
- de oprichting en statuten van de VvE.
- welk aantal stemmen iedere appartementseigenaar heeft.

De notaris verwijst in de splitsingsakte meestal naar een modelsplitsingsreglement. Voor een nieuwe splitsing en een nieuwe VvE kiest de notaris vaak voor het meest recente exemplaar. Het reglement dat in de splitsingsakte is opgenomen blijft gelden, ook al zijn er inmiddels nieuwere reglementen gemaakt.    Regel een notaris om je documenten te controleren

    Verenigingen van Eigenaars (VvE's) die lid zijn van Vereniging Eigen Huis kunnen met korting een notaris regelen bij Nationale Notaris. Met meer dan 50 hooggekwalificeerde notarissen, gevestigd in heel Nederland, is er altijd een notaris bij jou in de buurt.

    Regel een notaris & controleer documenten