Artikel
Belangenbehartiging

Successen van 2021

Dit deed de vereniging voor jou

Vereniging Eigen Huis ging ook afgelopen jaar weer veelvuldig voor je de barricades op. Zo werd de werkwijze van makelaars aan de kaak gesteld en kwam er op aandringen van de vereniging extra subsidie voor warmtepompen. De belangenbehartigers vertellen trots over een aantal successen van 2021.
Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: december 2021
Wike Wilbrink, woningmarktspecialist

Zwartboek van onethische makelaarspraktijken

"We ontvingen veel signalen over misstanden bij het bieden op een huis. Daarom openden we het Meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Binnen een paar weken kregen we daar zeshonderd meldingen op binnen. Met de resultaten gingen we naar Den Haag. Na veel media-aandacht voor ons meldpunt eist de politiek nu ook verbetering van makelaars."

Concrete oplossingen voor de wooncrisis

"Dit jaar presenteerden we samen met 33 andere organisaties op het terrein van bouwen en wonen de Nationale Woonagenda. Hierin doen we concrete voorstellen om de wooncrisis deels op te lossen en vragen daarbij een bijdrage van de overheid. Zo pleiten wij ervoor dat minimaal dertig procent van de nieuwbouw in het betaalbare segment moet vallen."

Wike Wilbrink, woningmarktspecialist

Bobby Raghounath, fiscalist

Versoepelingen btw-heffing zonnepanelen

“We kregen steeds meer vragen van leden over de btw-heffing op zonnepanelen. De regels waren te moeilijk. Via een brief en consultatie uitten we onze zorgen over de toenemende problemen. De staatssecretaris deelde de mening van de vereniging en kwam met een aantal versoepelingen, zoals het voorkomen van dubbele btw-aangifte en de verplichting om je aan te melden voor de kleineondernemersregeling is vervallen."

Bobby Raghoenath, fiscalist

Maarten Eeke van der Veen, specialist verduurzamen

Compensatie voor de hoge energierekening

"Gestegen energieprijzen kunnen ervoor zorgen dat de energierekening voor huishoudens onbetaalbaar wordt. We maken ons zorgen over de toenemende energiearmoede. Daarom pleitten we bij het kabinet voor een ruimhartige compensatie en extra stimuleringsmaatregelen voor huiseigenaren met een slecht energielabel en een klein inkomen. Het kabinet kondigde een compensatieplan aan."

Maarten Eeke van der Veen, specialist verduurzamen

Samen sterker met ruim 800.000 leden

"Het ledenaantal ging dit jaar over de magische 800.000 heen. Dat is iets om zeer trots op te zijn. Daarmee staan we nóg sterker in onze belangenbehartiging."

Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis

Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis
Maud Weide, specialist verduurzamen

Extra subsidie (hybride) warmtepomp

"Met de gestegen aardgasprijzen schaffen steeds meer mensen een hybride warmtepomp aan om te besparen op hun gasverbruik. Uit eerder onderzoek bleek dat veel huiseigenaren nog (financiële) belemmeringen ervaren bij de aanschaf van een hybride warmtepomp. Wij hebben ervoor gezorgd dat het kabinet inzet op extra geld voor betere informatie over hybride warmtepompen. Ook wordt de subsidie voor een hybride warmtepomp verhoogd."

Nationaal Isolatieprogramma

"Uit ons onderzoek bleek dat veel huiseigenaren wel willen isoleren, maar dat niet kunnen. Daarom hebben we de politiek meerdere malen opgeroepen een nationaal isolatieprogramma te ontwikkelen waarin barrières voor huiseigenaren worden weggenomen. Zo’n plan komt er. We zitten met de ministeries aan tafel om tot een goede invulling te komen."

Maud Weide, specialist verduurzamen

Steven Wayenberg, juridisch specialist

De belangen van Groningers centraal

"Vorig jaar dacht ik: ‘waarom is er voor de schadeslachtoffers van Groningse gaswinning geen menselijk beleid? Waarom zijn daar geen uitgangspunten voor in plaats van de onoverzichtelijke en ambtelijke protocollen?’ De bestuurscultuur moet veranderen. Samen met de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad hebben wij een handvest opgesteld waarin de belangen van bewoners centraal staan. Dit zou een toetssteen moeten zijn voor de politiek en de instanties. Ik ben er trots op dat wij ons daarvoor samen met de bewonersorganisaties inzetten."

Steven Wayenberg, juridisch specialist

Michel Ligtlee

Eerlijker waterschapsbelasting

"De waterschapsbelasting is deels gebaseerd op de WOZ-waarden. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt sneller dan die van bedrijven. Daardoor betalen huiseigenaren een steeds groter deel van de waterschapsbelasting. Dat is onacceptabel. Daarom pleitten wij voor een aanpassing van het stelsel. Het duurde lang voordat dit werd omarmd, maar inmiddels zijn de waterschappen akkoord en ligt er een voorstel bij het ministerie."

Michel Ligtlee, financieel specialist

Over de belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis

Nog geen lid?

Vind je het belangrijk dat er een partij is die opkomt voor jouw belangen als huiseigenaar? Hoe meer leden, des te sterker we samen staan. Sluit je nu aan en word lid!

Lees meer over het lidmaatschap