De energierekening

Energierekeningen bevatten vaak fouten en zijn moeilijk te begrijpen. Hierdoor zijn fouten vaak alleen door experts te ontdekken; soms gaat het om honderden euro's. De consument betaalt de rekening. Door toekomstige ontwikkelingen, zoals het zelf opwekken van energie met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de rekening overzichtelijk is en klopt.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij vinden dat de energierekening beter kan: 

  • De energierekening moet begrijpelijk zijn en kloppen.
  • De Autoriteit Consument & Markt moet stevig toezicht houden op de juistheid van energierekeningen.
  • Er moet een verplichte vaste structuur komen, zodat de energierekening beter te begrijpen, controleren en vergelijken is.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze acties:

November 2017 - Energierekening stijgt flink door belastingen

Huishoudens krijgen een flink hogere energierekening. Door belastingverhogingen gaat een gemiddeld huishouden de komende jaren € 260 meer betalen, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

Juli 2017 - Essent corrigeert energierekening van klanten met zonnepanelen en analoge meter

Na onze tussenkomst zeggen Essent en Energiedirect.nl toe de gevallen waar ten onrechte geen vermindering van energiebelasting op de eindnota is doorberekend, te corrigeren.

Juni 2017 - Energiespreekuur bij de Telegraaf

Lezers kunnen al hun vragen over energie besparen insturen tijdens het Energiespreekuur. We beantwoorden alle vragen over zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en isolatie.

Mei 2017 - Energienota’s moeten beter

Mede naar aanleiding van ons onderzoek van 6 februari doet toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vervolgonderzoek met de Energiemonitor. Daaruit blijkt dat 60 % van de consumenten de energierekening ingewikkeld vindt. De ACM geeft energiebedrijven tot 1 juli om verbeteringen door te voeren.

Februari 2017 - Veel fouten in oncontroleerbare energienota

Na onderzoek naar ruim 200 energierekeningen vinden we een verscheidenheid aan fouten bij diverse energieleveranciers. We roepen de ACM op tot gedegen onderzoek en sluitend toezicht op de juistheid van energierekeningen.

Oktober 2016 - E.ON verstuurt 2500 foutieve energierekeningen

Uit ons onderzoek blijkt dat bij de benadeelde klanten van E.ON een zogenoemde 'correctiefactor elektriciteit' op de rekening staat vermeld. Het stroomverbruik van deze klanten valt hierdoor volgens de rekening soms vier keer zo hoog uit. Daarbij komt dat de 'correctiefactor elektriciteit' überhaupt niet in rekening moet worden gebracht. E.ON belooft hierop klanten met een foutieve rekening te benaderen.

Juni 2014 - Brief aan minister Kamp ‘Zorgplicht energierekening’

Op basis van bevindingen na een analyse van 157 energierekeningen, pleiten we voor een uniforme energierekening door het verplicht stellen van een vast format. Een vaste structuur, met vaste terminologie, zodat rekeningen controleerbaar en vergelijkbaar zijn.

Collectieve Inkoop Energie

Wij willen de woonlasten voor huiseigenaren betaalbaar houden en vinden dat iedereen recht heeft op scherpe tarieven voor gas en groene stroom. Daarom organiseert Vereniging Eigen Huis de Collectieve Inkoop Energie. Sinds 2009 zijn ruim een half miljoen huishoudens via de Collectieve Inkoop Energie overgestapt naar een goedkoper energiecontract.

Doe ook mee aan de Collectieve Inkoop Energie. Je hoeft je alleen vrijblijvend in te schrijven, wij regelen de rest.

Nieuws energie

Opbrengst energiebelasting in 2016 hard gestegen

Geplaatst op 17 aug 2017
Laatst bijgewerkt op 17 aug 2017, 11:30

De overheid ontving in 2016 vijf miljard aan energiebelasting. Dat is maar liefst 10,7 % meer dan in het jaar ervoor, zo becijferde het CBS. Meer dan de helft hiervan is door huishoudens opgebracht.

Lees meer

Essent corrigeert energienota

Geplaatst op 3 jul 2017
Laatst bijgewerkt op 3 jul 2017, 8:00

Klanten van Essent en dochterbedrijf Energiedirect.nl kregen in sommige gevallen ten onrechte geen vermindering energiebelasting op hun eindnota. Na tussenkomst van Vereniging Eigen Huis heeft de energieleverancier toegezegd deze nota’s te herzien.

Lees meer

Nieuwe algemene voorwaarden energieleveranciers

Geplaatst op 31 mrt 2017
Laatst bijgewerkt op 31 mrt 2017, 1:00

Per 1 april 2017 gelden nieuwe Algemene Voorwaarden voor de levering van energie. De voorwaarden, die in overleg met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zijn gemaakt, zijn aangepast aan nieuwe consumentenwetgeving en behelzen een aantal verbeteringen voor consumenten.

Lees meer

Blok verhoogt energiesubsidie met ruim € 21 miljoen

Geplaatst op 13 dec 2016
Laatst bijgewerkt op 13 dec 2016, 1:30

Minister Stef Blok (Wonen) verhoogt het subsidiebudget voor energiebesparende maatregelen met € 21,2 miljoen. 

Lees meer

VEH: 'Commissie nodig voor slimme meterproblemen'

Geplaatst op 22 nov 2016
Laatst bijgewerkt op 22 nov 2016, 12:00

Minister Kamp (Economische Zaken) moet een commissie samenstellen die de problemen rond de slimme energiemeter en het bijbehorende verbruikskostenoverzicht snel gaat oplossen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis dinsdag in een brief aan de minister. 

Lees meer

'Energierekening komend jaar omhoog'

Geplaatst op 11 nov 2016
Laatst bijgewerkt op 11 nov 2016, 12:18

De energierekening van huishoudens met een variabel energiecontract valt komend jaar waarschijnlijk hoger uit. Volgens energieleverancier Delta stijgt de rekening ongeveer € 20 op jaarbasis.

Lees meer

'Twee van drie energiedoelen niet gehaald'

Geplaatst op 17 okt 2016
Laatst bijgewerkt op 17 okt 2016, 12:21

Twee van de drie belangrijkste doelen uit het Nationaal Energieakkoord worden waarschijnlijk niet gehaald. Dat staat in de Nationale Energieverkenning, die vrijdag werd gepubliceerd.

Lees meer

Minister Kamp boos over diefstal energiegegevens

Geplaatst op 6 okt 2016
Laatst bijgewerkt op 6 okt 2016, 8:09

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het ernstig dat de energiegegevens van twee miljoen huishoudens zijn gestolen, dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Lees meer