De energierekening

Energierekeningen bevatten vaak fouten en zijn moeilijk te begrijpen. Hierdoor zijn fouten vaak alleen door experts te ontdekken; soms gaat het om honderden euro's. De consument betaalt de rekening. Door toekomstige ontwikkelingen, zoals het zelf opwekken van energie met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de rekening overzichtelijk is en klopt.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij vinden dat de energierekening beter kan: 

  • De energierekening moet begrijpelijk zijn en kloppen.
  • De Autoriteit Consument & Markt moet stevig toezicht houden op de juistheid van energierekeningen.
  • Er moet een verplichte vaste structuur komen, zodat de energierekening beter te begrijpen, controleren en vergelijken is.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze acties:

Nov 2017Energierekening stijgt flink door belastingen

Huishoudens krijgen een flink hogere energierekening. Door belastingverhogingen gaat een gemiddeld huishouden de komende jaren € 260 meer betalen, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

Jul 2017Essent corrigeert energierekening van klanten met zonnepanelen en analoge meter

Na onze tussenkomst zeggen Essent en Energiedirect.nl toe de gevallen waar ten onrechte geen vermindering van energiebelasting op de eindnota is doorberekend, te corrigeren.

Jun 2017Energiespreekuur bij de Telegraaf
Lezers kunnen al hun vragen over energie besparen insturen tijdens het Energiespreekuur. We beantwoorden alle vragen over zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en isolatie.
Mei 2017Energienota’s moeten beter

Mede naar aanleiding van ons onderzoek van 6 februari doet toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vervolgonderzoek met de Energiemonitor. Daaruit blijkt dat 60 % van de consumenten de energierekening ingewikkeld vindt. De ACM geeft energiebedrijven tot 1 juli om verbeteringen door te voeren.

Feb 2017Veel fouten in oncontroleerbare energienota

Na onderzoek naar ruim 200 energierekeningen vinden we een verscheidenheid aan fouten bij diverse energieleveranciers. We roepen de ACM op tot gedegen onderzoek en sluitend toezicht op de juistheid van energierekeningen.

Okt 2016E.ON verstuurt 2500 foutieve energierekeningen

Uit ons onderzoek blijkt dat bij de benadeelde klanten van E.ON een zogenoemde 'correctiefactor elektriciteit' op de rekening staat vermeld. Het stroomverbruik van deze klanten valt hierdoor volgens de rekening soms vier keer zo hoog uit. Daarbij komt dat de 'correctiefactor elektriciteit' überhaupt niet in rekening moet worden gebracht. E.ON belooft hierop klanten met een foutieve rekening te benaderen.

Jun 2014Brief aan minister Kamp ‘Zorgplicht energierekening’

Op basis van bevindingen na een analyse van 157 energierekeningen, pleiten we voor een uniforme energierekening door het verplicht stellen van een vast format. Een vaste structuur, met vaste terminologie, zodat rekeningen controleerbaar en vergelijkbaar zijn.

Collectieve Inkoop Energie

Wij willen de woonlasten voor huiseigenaren betaalbaar houden en vinden dat iedereen recht heeft op scherpe tarieven voor gas en groene stroom. Daarom organiseert Vereniging Eigen Huis de Collectieve Inkoop Energie. Sinds 2009 zijn ruim een half miljoen huishoudens via de Collectieve Inkoop Energie overgestapt naar een goedkoper energiecontract.

Doe ook mee aan de Collectieve Inkoop Energie. Je hoeft je alleen vrijblijvend in te schrijven, wij regelen de rest.

Nieuws energie

VEH: 'Commissie nodig voor slimme meterproblemen'

Geplaatst op 22 nov 2016 , bijgewerkt 22 nov 2016, 13:00

Minister Kamp (Economische Zaken) moet een commissie samenstellen die de problemen rond de slimme energiemeter en het bijbehorende verbruikskostenoverzicht snel gaat oplossen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis dinsdag in een brief aan de minister. 

Huishoudens met een slimme meter krijgen elke twee maanden een verbruikskostenoverzicht van hun energieleverancier. Dit overzicht zet nauwelijks aan tot energiebesparing, blijkt uit onderzoek dat Vereniging Eigen Huis afgelopen zomer deed. Van de ruim 4 duizend ondervraagde leden vindt ongeveer 30 % dat het overzicht leidt tot besparing. 

Moeilijk te doorgronden 

Daarbij maakte het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week bekend dat huishoudens met een slimme meter minder energie besparen dan verwacht. De Rijksoverheid ging voor de verspreiding van de slimme meter uit van een gemiddelde besparing van  3,5 %, maar huishoudens besparen gemiddeld nog geen 1 %. ‘De verbruikskostenoverzichten zijn moeilijk te doorgronden en leiden daarom niet tot de gewenste gedragsverandering van consumenten,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 

Commissie 

Vereniging Eigen Huis wil daarom dat een commissie, met daarin onder meer netbeheerders en energieleveranciers, ervoor gaat zorgen dat huishoudens met  de slimme meter meer energie besparen.  ‘Belangrijk is dat wordt gekeken hoe alle slimme toepassingen kunnen aasluiten op het gedrag van consumenten,’ zegt Van der Veen. 
 
Tot 2020 vervangen netbeheerders alle huidige gas- en elektriciteitsmeters door een slimme meter die ze op afstand kunnen uitlezen. Bij ongeveer 2,5 miljoen huishoudens hangt nu een slimme meter. 

Eigen Huis Magazine schreef in november een artikel over de slimme meter

Meer informatie 

Lees de brief die Vereniging Eigen Huis schreef aan minister Kamp.