De energierekening

Energierekeningen bevatten vaak fouten en zijn moeilijk te begrijpen. Hierdoor zijn fouten vaak alleen door experts te ontdekken; soms gaat het om honderden euro's. De consument betaalt de rekening. Door toekomstige ontwikkelingen, zoals het zelf opwekken van energie met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de rekening overzichtelijk is en klopt.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij vinden dat de energierekening beter kan: 

  • De energierekening moet begrijpelijk zijn en kloppen.
  • De Autoriteit Consument & Markt moet stevig toezicht houden op de juistheid van energierekeningen.
  • Er moet een verplichte vaste structuur komen, zodat de energierekening beter te begrijpen, controleren en vergelijken is.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze acties:

Nov 2017Energierekening stijgt flink door belastingen

Huishoudens krijgen een flink hogere energierekening. Door belastingverhogingen gaat een gemiddeld huishouden de komende jaren € 260 meer betalen, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

Jul 2017Essent corrigeert energierekening van klanten met zonnepanelen en analoge meter

Na onze tussenkomst zeggen Essent en Energiedirect.nl toe de gevallen waar ten onrechte geen vermindering van energiebelasting op de eindnota is doorberekend, te corrigeren.

Jun 2017Energiespreekuur bij de Telegraaf
Lezers kunnen al hun vragen over energie besparen insturen tijdens het Energiespreekuur. We beantwoorden alle vragen over zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en isolatie.
Mei 2017Energienota’s moeten beter

Mede naar aanleiding van ons onderzoek van 6 februari doet toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vervolgonderzoek met de Energiemonitor. Daaruit blijkt dat 60 % van de consumenten de energierekening ingewikkeld vindt. De ACM geeft energiebedrijven tot 1 juli om verbeteringen door te voeren.

Feb 2017Veel fouten in oncontroleerbare energienota

Na onderzoek naar ruim 200 energierekeningen vinden we een verscheidenheid aan fouten bij diverse energieleveranciers. We roepen de ACM op tot gedegen onderzoek en sluitend toezicht op de juistheid van energierekeningen.

Okt 2016E.ON verstuurt 2500 foutieve energierekeningen

Uit ons onderzoek blijkt dat bij de benadeelde klanten van E.ON een zogenoemde 'correctiefactor elektriciteit' op de rekening staat vermeld. Het stroomverbruik van deze klanten valt hierdoor volgens de rekening soms vier keer zo hoog uit. Daarbij komt dat de 'correctiefactor elektriciteit' überhaupt niet in rekening moet worden gebracht. E.ON belooft hierop klanten met een foutieve rekening te benaderen.

Jun 2014Brief aan minister Kamp ‘Zorgplicht energierekening’

Op basis van bevindingen na een analyse van 157 energierekeningen, pleiten we voor een uniforme energierekening door het verplicht stellen van een vast format. Een vaste structuur, met vaste terminologie, zodat rekeningen controleerbaar en vergelijkbaar zijn.

Collectieve Inkoop Energie

Wij willen de woonlasten voor huiseigenaren betaalbaar houden en vinden dat iedereen recht heeft op scherpe tarieven voor gas en groene stroom. Daarom organiseert Vereniging Eigen Huis de Collectieve Inkoop Energie. Sinds 2009 zijn ruim een half miljoen huishoudens via de Collectieve Inkoop Energie overgestapt naar een goedkoper energiecontract.

Doe ook mee aan de Collectieve Inkoop Energie. Je hoeft je alleen vrijblijvend in te schrijven, wij regelen de rest.

Nieuws energie

Wordt mijn energierekening in 2020 duurder?

Geplaatst op 18 sep 2019 , bijgewerkt 18 sep 2019, 12:00

Huiseigenaren zijn jaarlijks steeds meer geld kwijt aan vaste lasten. Een groot deel van die lasten zijn de energiekosten. Voor 2020 hebben we goed nieuws. De belastingen op de energierekening van de huiseigenaar gaan volgend jaar gemiddeld met € 70 omlaag.

De energierekening is de afgelopen jaren steeds zwaarder gaan drukken op de portemonnee. Dat heeft deels te maken met de ontwikkeling van de leveringstarieven, maar ook met de stijging van de belastingen op de energierekening.

De vervuiler betaalt

Op 28 juni is het Klimaatakkoord gepresenteerd. Hiermee streeft het kabinet naar een eerlijker verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven, zodat meer recht wordt gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Daarom verhoogt het kabinet met ingang van 2020 het aandeel dat bedrijven bijdragen aan de opslag duurzame energie van 1/2 naar 2/3.  Voor huishoudens betekent dit dat hun aandeel daalt van 1/2 naar 1/3.

Voor 2020 beloofde minister Wiebes huishoudens een gemiddelde energiebelastingverlaging van € 100. Op Prinsjesdag werden de belastingtarieven voor 2020 bekend. Uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het gemiddelde belastingbedrag dat de huiseigenaar via de energierekening moet afdragen volgend jaar niet met € 100, maar met € 70 daalt. Dat is het gevolg van de volgende ontwikkelingen:
  • De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op gas stijgt met 2,51 cent per m3 en de ODE op elektriciteit met 0,84 cent per kWh
  • De energiebelasting op gas wordt 3,99 cent per m3 duurder. Op elektriciteit daalt de energiebelasting met 0,09 cent per kWh
  • De energiebelastingvermindering  stijgt flink met bijna € 216 (incl. btw).

Wil je weten of je met jouw stroom- en gasverbruik in 2020 minder belasting gaat betalen? Check het met onze Energiebelastingtool.

Extra besparen

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan kun je nog meer besparen. Met overstappen ben je bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je je huidige energiecontract verlengt. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten namelijk vaak aantrekkelijke kortingen.

Met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis ben je zeker van scherpe tarieven. Overstappen is heel makkelijk. Je kunt ook gebruikmaken van onze Energievergelijker. Op basis van verbruik en voorkeuren weet je binnen een paar klikken hoeveel je kunt besparen en welke leverancier het beste aanbod voor jou heeft.

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Houd de ontwikkelingen goed in de gaten en laat bespaarmogelijkheden niet aan je voorbij gaan.’