Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de energierekening. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

VEH: veel fouten in oncontroleerbare energienota

'ACM, kom in actie!'

Geplaatst op 06 feb 2017 , bijgewerkt 06 feb 2017, 17:00

Energienota’s bevatten te vaak fouten die door de complexiteit van de nota soms alleen door experts zijn te ontdekken, zo stelt Vereniging Eigen Huis vanavond in AVROTROS Radar. De vereniging vond bij recent onderzoek van ruim 200 nota’s een verscheidenheid aan fouten, bij diverse energieleveranciers.

Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat hun nota klopt en bovendien bij fouten niet, zoals nu gebeurt, van het kastje naar de muur worden gestuurd. Vereniging Eigen Huis roept toezichthouder ACM dringend op tot gedegen onderzoek en stringent toezicht op de juistheid van energienota’s. Daarnaast pleit de vereniging voor een verplicht vaste structuur van de energienota, zodat de consument zijn nota ook zelf beter kan controleren.

Voor veel huishoudens vormt de energienota na de hypotheek of huur de grootste maandelijkse woonlast. In 2014 trok Vereniging Eigen Huis bij minister Kamp al aan de bel over de noodzaak van een duidelijkere en beter te controleren energienota. Die oproep heeft nauwelijks verbetering gebracht. Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een vaste structuur en vaste terminologie op de energienota, zodat vergelijken en controleren makkelijker wordt. Maar ook dan blijven diverse onderdelen van de factuur oncontroleerbaar, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de regiotoeslagen, de juistheid van de correctiefactor gas of van de netbeheerkosten. Daarom vraagt de vereniging de ACM ook om de kwetsbare elementen op de energienota te onderzoeken.  Op basis hiervan kan de ACM dan passende maatregelen nemen.

De consument betaalt nu de rekening voor de complexiteit van de energienota. Bij fouten gaat het vaak om tientjes en soms over honderden euro’s. Dit kan zo niet langer. Algemeen directeur Cindy van de Velde: “Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer zelf energie opwek met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt. De energienota lijkt steeds meer op een complex financieel product. Het is zo ingewikkeld, dat consumenten zelf fouten vaak niet meer kunnen zien. De branche lijkt het zo wel prima te vinden, maar de consument heeft recht op een duidelijke en juiste nota. Daarom moet de ACM ingrijpen.”

Meer informatie