Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Geen hypotheek voor huis op grond met particuliere erfpacht

Geplaatst op 14 feb 2011 , bijgewerkt 14 feb 2011, 23:00

Vrijwel alle banken verstrekken sinds een jaar geen hypotheken meer voor huizen die op de grond van een andere particulier staan. Wie in ee...

Vrijwel alle banken verstrekken sinds een jaar geen hypotheken meer voor huizen die op de grond van een andere particulier staan. Wie in een huis woont met deze particuliere erfpacht krijgt het hierdoor niet meer verkocht. De vereniging heeft er bij de minister van Financiën op aangedrongen om in te grijpen.

Tot voor kort werkten banken gewoon mee aan de financiering van een woning op particuliere erfpacht. Totdat zij vorig jaar vrijwel allemaal besloten daarmee op te houden. Alleen ING is bereid om panden van ING-klanten die verkocht worden opnieuw als ING te financieren. Dit op voorwaarde dat het erfpachtcontract niet onredelijk is aangepast.

Vereniging Eigen Huis wil dat banken direct hun beleid veranderen en huiseigenaren met particuliere erfpacht op normale wijze helpen. Daarover zijn al maanden gesprekken gaande met de banken, maar die weigeren hun standpunt te veranderen. De gedupeerden hebben overigens toen ze zelf het huis kochten wel gewoon een hypotheek gekregen voor de aankoop van het huis.

Vereniging Eigen Huis dringt er bij de minister van Financiën, De Jager, op aan om in te grijpen en zich  in te zetten om tot een oplossing te komen. Het kan niet zo zijn dat huiseigenaren met een onverkoopbaar huis blijven zitten, vindt de vereniging.

Wie een huis koopt met erfpacht wordt eigenaar van de woning, maar niet van de grond. De eigenwoningbezitter pacht dan de grond onder en rond het huis. Als de grond in eigendom is van een andere particulier wordt dit particuliere erfpacht genoemd. 
Dit is anders dan reguliere, gemeentelijke erfpacht. Hierbij is de gemeente eigenaar van de grond. Banken verstrekken voor woningen op gemeentelijke grond wel hypotheken.