Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

'Erfpachtbeleid Amsterdam verziekt'

Geplaatst op 27 jun 2012 , bijgewerkt 27 jun 2012, 22:00

Het erfpachtbeleid van de gemeente Amsterdam pakt desastreus uit voor de woningbezitters in de hoofdstad. Als de canon afloopt kunnen de bijbehorende...

Het erfpachtbeleid van de gemeente Amsterdam pakt desastreus uit voor de woningbezitters in de hoofdstad. Als de canon afloopt kunnen de bijbehorende lasten maar liefst met 1500% stijgen. Het Amsterdamse erfpachtbeleid moet daarom hoognodig op de schop, vindt Vereniging Eigen Huis.

Uit een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer blijkt deze week dat de gemeente pure willekeur toepast bij de vaststelling van de erfpachtcanon. De erfpachtaanbiedingen van de gemeente zijn onvoldoende voorspelbaar, begrijpelijk noch controleerbaar. Meer dan de helft van de erfpachters accepteert de gemeentelijke erfpachtaanbieding daarom niet. De Rekenkamer concludeert dat 82% van de bezwaren wordt gehonoreerd. De te betalen canon werd daarbij gemiddeld bijna € 600 naar beneden bijgesteld.

Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet onderzoek naar het hoofdstedelijke erfpachtstelsel. Dit najaar presenteert de concurrentiewaakhond zijn bevindingen. In 2002 diende Vereniging Eigen Huis nog een klacht in bij de NMa over het Amsterdamse erfpachtstelsel. Destijds wees de NMa de klacht af - de prijsstijgingen achtte de mededingingsautoriteit niet onredelijk.

De gemeente Amsterdam reageert ondertussen lauw op de aantijgingen van de Rekenkamer en het onderzoek van de NMa. Het College van B&W laat weten de aanbevelingen van de Rekenkamer 'te willen meenemen in de actualisatie van het erfpachtstelsel'.  

Catastrofaal rapport

Vereniging Eigen Huis vindt de reactie van de gemeente Amsterdam is volstrekt ontoereikend. "Het rapport van de Rekenkamer is catastrofaal voor de gemeentelijke erfpachtbeleid", zegt juridisch beleidsadviseur Steven Wayenberg. "Hieruit blijkt dat dit systeem in de hoofdstad compleet is verziekt."

Het liefst wil Vereniging Eigen Huis dat het erfpachtstelsel geheel wordt afgeschaft. Mocht dat niet lukken, dan moet de erfpachter in ieder geval weten waar hij aan toe is. "De consument wordt op vele terreinen door de wet beschermd", zegt Wayenberg. "Een broodje kroket moet aan allerlei eisen voldoen van de overheid, maar bij de vaststelling van het Amsterdamse erfpachtcanon is de consument vogelvrij." Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een Erfpachtwet die missstanden in de toekomst moet voorkomen.

Zie ook persbericht Vereniging Eigen Huis 7 december 2011: Erfpachtwet moet consumenten beschermen
Lees ook het dossier Particuliere erfpacht