Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Amsterdam herziet erfpachtbepalingen

Geplaatst op 26 mrt 2013 , bijgewerkt 26 mrt 2013, 12:13

De gemeente Amsterdam gaat de berekening van de erfpachtcanon van zo'n 12.000 inwoners herzien. Aanleiding hiervoor zijn de gegro...

De gemeente Amsterdam gaat de berekening van de erfpachtcanon van zo'n 12.000 inwoners herzien. Aanleiding hiervoor zijn de gegrond verklaarde bezwaren van enkele bewoners uit stadsdeel Zuid.

Verreweg de meeste Amsterdamse woningen staan op grond die eigendom is van de gemeente. Hiervoor betalen de bewoners erfpacht. Dit bedrag kan in een keer voor een periode van vijftig jaar worden afgekocht. Op jaarbasis levert de erfpacht de gemeente zo'n € 90 miljoen op.

In 2012 konden bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuid de erfpacht afkopen voor € 108.000. Na bezwaar van enkele bewoners is het bedrag voor hun bijgesteld naar € 16.000 - een verschil van bijna € 90.000. Bewoners van hetzelfde complex die geen bezwaar indienden moeten de oorspronkelijke erfpacht blijven betalen, waardoor ze voor bijna een ton worden gedupeerd.

De Amsterdamse Rekenkamer concludeert mede op basis van dit incident dat de gemeentelijke erfpachtadministratie niet op orde is. De gemeente gaat nu de berekening van de erfpachtcanon van ongeveer 12.000 huishoudens uit heel Amsterdam opnieuw tegen het licht houden.

Lees ook: 'Erfpachtbeleid Amsterdam verziekt'