Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Huizen met particuliere erfpacht onverkoopbaar

Geplaatst op 01 mei 2013 , bijgewerkt 01 mei 2013, 13:17

Driekwart van de circa 400.000 particuliere erfpachtcontracten in Nederland voldoet niet aan de bancaire richtlijn met erfpachtcriteria. Banken en ve...

Driekwart van de circa 400.000 particuliere erfpachtcontracten in Nederland voldoet niet aan de bancaire richtlijn met erfpachtcriteria. Banken en verzekeraars verstrekken op deze contracten geen hypotheek, waardoor de woningen praktisch onverkoopbaar zijn.

Dat blijkt uit een artikel in het april-nummer van Vastgoed Adviseur, het vakblad van  VBO Makelaar. SP-Kamerlid Paulus Jansen stelde naar aanleiding van het artikel kamervragen aan de ministers van Wonen en Justitie.

Het probleem speelt sinds januari 2010, toen de financiële crisis ervoor zorgde dat banken en verzekeraars de geldkraan dichtdraaiden. Ze wilden niet langer de verantwoordelijkheid voor erfpachtcontracten, die de mogelijkheid open lieten dat erfpachters geconfronteerd werden met onverwachte kosten.

Criteria

De banken stelden vervolgens criteria op, waaraan de erfpachtcontracten moesten voldoen. Inmiddels is de hypotheekverstrekking hervat, maar nu blijkt dus dat het grootste deel van de contracten niet aan de criteria voldoet.

De problemen doen zich volgens het vakblad vooral voor bij oudere contracten. Een deel van de erfverpachters wil de contracten wel aanpassen, maar weet niet hoe. En de erfverpachter heeft veel vrijheid, hij kan niet gedwongen worden het contract aan te passen.

Lobby

Vereniging Eigen Huis ziet de erfpachtcriteria als basisgrondrecht van erfpachters en pleit voor het verankeren ervan in een erfpachtwet voor zowel particuliere als gemeentelijke erfpacht. Een lobby van Vereniging Eigen Huis met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), makelaarsorganisaties, het notariaat en organisaties van erfpachters heeft echter vooralsnog niets opgeleverd.

Kamerlid Jansen wil dat de ministers de bancaire richtlijn algemeen verbindend verklaren voor nieuwe contracten en erfverpachters wettelijk verplichten tot het omzetten van wurgcontracten naar contracten volgens de richtlijn.

Zie ook: Kamervragen Paulus Jansen
Lees meer over erfpacht