Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

VEH wijst erfpachtvoorstel gemeente af

Geplaatst op 18 jun 2013 , bijgewerkt 18 jun 2013, 12:17

Het voorstel voor nieuwe erfpachtvoorwaarden van de gemeente Amsterdam moet worden afgewezen, stelt Vereniging Eigen Huis. Het voorstel is ondoorzich...

Het voorstel voor nieuwe erfpachtvoorwaarden van de gemeente Amsterdam moet worden afgewezen, stelt Vereniging Eigen Huis. Het voorstel is ondoorzichtig en maakt woningen onverhandelbaar. De vereniging pleit voor een stelsel waarin afkoop van de eeuwigdurende erfpacht een mogelijkheid wordt, zoals in veel andere steden.

De gemeente Amsterdam werkt aan nieuwe erfpachtvoorwaarden, omdat het huidige stelsel complex, onduidelijk en risicovol is. Aan het einde van een tijdvak maakt de canon vaak een enorme sprong omhoog. De canonherziening leidt dan tot een grote stijging van de woonlasten, wat de woningbezitter steeds vaker in financiële problemen  brengt.

Canon valt hoger uit

In het voorstel van de gemeente verandert de canon door indexering met de inflatie, tot het volgende moment dat de woning wordt verkocht. De canon wordt herzien als de woning overgaat naar een nieuwe eigenaar. De hoogte van de canon verandert volgens de gemeente zo geleidelijker en sluit beter aan bij de actuele waarde van de grond.

Maar volgens Vereniging Eigen Huis komt het erop neer dat de canon dan over een periode van vijftig jaar genomen tientallen procenten hoger uitvalt dan nu het geval is.

Het erfpachtstelsel is gebaseerd op de gedachte dat de waardestijging van de grond ten goede moet komen aan de gemeenschap. In veel gevallen is de waardestijging juist sterk te danken aan het onderhoud en de investeringen van de eigenaar van het gebouw, zo stelt Vereniging Eigen Huis in juni in een brief aan de gemeente.

Afkoop

De vereniging pleit voor een stelsel dat de mogelijkheid van afkoop biedt, als alternatief voor eigen grond. Bij lopende contracten zou die mogelijkheid ook beschikbaar moeten komen, aldus Vereniging Eigen Huis. Als basis voor de grondwaardebepaling heeft de vereniging een voorkeur voor een grondquote over de WOZ-waarde. Huizenbezitters die erfpacht voor vijftig jaar afkochten tegen de volle grondprijs verdienen compensatie, aldus de vereniging.

Lees hieronder meer:

Huizen met particuliere erfpacht onverkoopbaar

Meer rechtszaken om erfpacht

Dossier: Particuliere erfpacht