Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

VEH: erfpachtstelsel voor Amsterdam machtsfactor

Geplaatst op 04 dec 2013 , bijgewerkt 04 dec 2013, 15:47

Het erfpachtstelsel is voor de gemeente Amsterdam een belangrijke machtsfactor. Dat blijkt wel uit de krampachtige wijze waarop de gemeente met het i...

Het erfpachtstelsel is voor de gemeente Amsterdam een belangrijke machtsfactor. Dat blijkt wel uit de krampachtige wijze waarop de gemeente met het initiatief voor een referendum omgaat, zo stellen Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis en Rob de Wildt van onderzoeksbureau Rigo in een artikel over de 'erfpachtspagaat' van Amsterdam.

Een voorstel om de grond onder het eigen huis te kunnen kopen, mag als het aan de gemeente ligt niet eens aan Amsterdammers worden voorgelegd, zo schrijven de twee.
De gemeente werkt aan een herziening van het huidige erfpachtstelsel, maar tegen de voorstellen voor een nieuw stelsel heeft Vereniging Eigen Huis bezwaar. Ook de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) is het niet eens met de plannen en verzamelde enkele tienduizenden handtekeningen om een referendum over de plannen af te dwingen. Over de geldigheid van de stemmen moet de gemeente zich nog uitspreken.

Geen hypotheek

Vereniging Eigen Huis is het ermee eens dat het huidige systeem op de schop moet. Onder andere omdat de erfpachtlasten momenteel bij herziening van de canon met grote schokken omhoog kunnen gaan. Stolwijk en De Wildt vrezen dat huizenkopers daardoor bij het ongewijzigd blijven van het erfpachtstelsel straks geen hypotheek meer kunnen krijgen bij een bank, omdat banken door deze onzekerheid de toekomstige woonlasten van hun klanten niet goed kunnen inschatten.

Amsterdam heeft een uitzonderlijke positie, schrijven Stolwijk en De Wildt. Er is geen andere gemeente met zoveel erfpachtgrond, met een dergelijk rigide erfpachtregime, zulke hoge afkoopsommen en terugkerende herzieningen van de grondwaarde na uiterlijk vijftig jaar. Het voorstel om de erfpacht aan te passen bij de verkoop van de woning lijkt sympathiek, stellen ze,  maar heeft als gevolg dat de gemeente de waardeontwikkeling van de woning bij iedere verkoop grotendeels incasseert.

Afkoop

Ook in het nieuwe erfpachtvoorstel blijft de gemeente volgens de twee een grondspeculant, die eenzijdig de markt kan bepalen. De gemeente zou haar bewoners volgens Stolwijk en De Wildt tenminste de optie moeten bieden een eeuwigdurende erfpacht af te kopen tegen grondwaarde.