Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Referendum erfpacht Amsterdam gaat door

Geplaatst op 19 dec 2013 , bijgewerkt 19 dec 2013, 10:35

Amsterdammers kunnen zich op 22 mei in een referendum uitspreken over de erfpachtplannen van de gemeente Amsterdam. De Stichting Erfpachters Belang A...

Amsterdammers kunnen zich op 22 mei in een referendum uitspreken over de erfpachtplannen van de gemeente Amsterdam. De Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) heeft daarvoor ruim voldoende handtekeningen verzameld, zo maakte de gemeente bekend.

Voor een referendum waren minimaal 27.000 handtekeningen nodig. De SEBA verzamelde een kleine 36.000 steunbetuigingen. Daarvan bleken na een steekproef van het Bureau Onderzoek en Statistiek 28.259 handtekeningen geldig.

Tijdens het referendum gaat het om de vraag of Amsterdammers zich kunnen vinden in het voorstel van de gemeente voor vernieuwing van het huidige erfpachtstelsel. De gemeente wijst erop dat het voortbestaan van het erfpachtstelsel niet aan de orde is.

Officieel moet de gemeenteraad het referendumverzoek nog goedkeuren. Deze vergadert op 19 december. Het College van B&W adviseert de gemeenteraad het verzoek geldig te verklaren. Het referendum zal dan plaatsvinden tegelijk met de Europese Parlementsverkiezingen.

Ook Vereniging Eigen Huis riep haar 22.000 leden in de hoofdstad op de petitie te ondertekenen. De gemeenteraad van Amsterdam heeft begin juli de uitgangspunten voor een nieuw erfpachtsysteem vastgesteld. De vereniging maakte bezwaar. Zij vreest dat de woningbezitter alleen maar duurder uit zal zijn. De vereniging wil dat Amsterdammers het recht krijgen om grond eeuwigdurend af te kopen.

Zie ook:

VEH: erfpachtstelsel voor Amsterdam machtsfactor

Genoeg stemmen vertraging erfpachtplannen
VEH maakt bezwaar tegen erfpachtvoorstel