Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Universiteit verkoopt erfpachtgrond aan huiseigenaren

Geplaatst op 04 feb 2014 , bijgewerkt 04 feb 2014, 15:06

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft erfpachtgrond verkocht aan de eigenaren van appartementen in het Amsterdamse Science Park. Dat meldt Het Pa...

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft erfpachtgrond verkocht aan de eigenaren van appartementen in het Amsterdamse Science Park. Dat meldt Het Parool.

De grond was in particuliere erfpacht uitgegeven. Huizen met particuliere erfpacht zijn de laatste jaren lastig te verkopen, omdat banken vanwege de risico's van onverwachte kostenverhogingen vrijwel geen leningen verstrekken. De bewoners zijn volgens de krant blij dat hun huizen nu weer verkoopbaar zijn.

Solidariteit

Het gaat in het Science Park om 206 eigenaren. De bewoners namen het initiatief en stapten met hun plan naar de universiteit, die meewerkte. De universiteit stelde als belangrijkste voorwaarde dat alle huiseigenaren samen zouden optreden.  Toen tien eigenaren niet genoeg geld hadden om hun grond direct te kopen, richtten ruim veertig bewoners een solidariteitsfonds op om hen het geld te lenen.

In heel Nederland zijn ongeveer 400.000 huizen op grond met particuliere erfpacht. Vorige maand zijn Kamervragen gesteld over het feit dat veel van deze huizen nog altijd moeilijk verkoopbaar zijn. Een lobby van banken, makelaars, notarissen, Vereniging Eigen Huis en belangenclubs van erfpachters roept om maatregelen om erfpachters te beschermen.

Lees meer in het dossier Erfpacht