Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Blok wil overleg over particuliere erfpacht

Geplaatst op 10 feb 2014 , bijgewerkt 10 feb 2014, 13:53

Minister Stef Blok (Wonen) wil op korte termijn over particuliere erfpacht praten met Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Banken, de...

Minister Stef Blok (Wonen) wil op korte termijn over particuliere erfpacht praten met Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Banken, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en gedupeerden. Doel daarvan is om te bekijken welke stappen de financierbaarheid van huizen op erfpachtgrond kunnen verbeteren.

Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen. Onlangs bleek dat veel huizen met particuliere erfpacht nog altijd onverkoopbaar zijn. Tweede Kamerleden Barbara Visser en Aukje de Vries (beide VVD) stelden daarover in januari Kamervragen.

Vijf criteria

Sinds 2010 verstrekten banken vrijwel geen geldlening meer voor huizen met particuliere erfpacht. Ze vonden de risico's te groot. Het gevolg was dat de huizen bijna onverkoopbaar werden. In 2012 werd een oplossing bedacht en zijn er vijf criteria opgesteld waaraan een particulier erfpachtcontract moet voldoen om in aanmerking te komen voor financiering. Notarissen zouden de erfpachtcontracten beoordelen.

Volgens minister Blok is financiering in de meeste gevallen geen probleem meer. In ruim een kwart van de gevallen wordt de financieringsaanvraag echter afgewezen, bijvoorbeeld omdat de erfverpachter het contract eenzijdig kan veranderen. Blok vindt het 'onwenselijk' als woningen zeer lastig verkoopbaar zijn door hun erfpachtcontract.

Lees hier de brief van de minister aan de Tweede Kamer (pdf, 7 februari 2014)
Zie ook het dossier Erfpacht