Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Nieuw erfpachtstelsel Amsterdam van de baan

Geplaatst op 28 mrt 2014 , bijgewerkt 28 mrt 2014, 10:14

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel in de hoofdstad schrappen. Als de gemeenteraad d...

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel in de hoofdstad schrappen. Als de gemeenteraad daarmee instemt, vervalt het referendum dat daarover op 22 mei zou plaatsvinden.

Sinds de zomer van vorig jaar werkt Amsterdam aan de hervorming van het erfpachtstelsel. Volgens de verantwoordelijke wethouder Maarten van Poelgeest moet het nieuwe college hierover de knoop doorhakken. Het huidige gemeentebestuur is na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart demissionair. Mocht de beslissing over de erfpachtvernieuwing worden uitgesteld, dan is het geplande referendum hierover overbodig.

Het Amsterdamse college wilde de erfpachtsom vaststellen op het moment van verkoop van een woning. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie, tot de woning weer van eigenaar verwisselt. Nu ligt de pacht nog voor jaren vast. Na afloop van die termijn kan de gemeente opnieuw de erfpachtsom vaststellen.

Veel huiseigenaren in de hoofdstad betalen erfpacht aan de gemeente. Dit houdt in dat ze betalen voor de grond waar hun huis op staat.

Meer informatie
Dossier Erfpacht