Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

VEH: Amsterdam, maak vaart met erfpachtsysteem

Geplaatst op 10 apr 2014 , bijgewerkt 10 apr 2014, 08:17

De nieuwe collegepartijen in Amsterdam moeten vaart maken met het ontwikkelen van een nieuw erfpachtsysteem. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis in...

De nieuwe collegepartijen in Amsterdam moeten vaart maken met het ontwikkelen van een nieuw erfpachtsysteem. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Amsterdamse politieke partijen.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders trok onlangs zijn voorstel voor een nieuw erfpachtstelsel in, na een politieke verschuiving bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daar kwam D66 als grote winnaar uit de bus. Het is nu aan de nieuwe bestuurders om de contouren van het nieuwe erfpachtstelsel uit te werken.

Keuze tussen kopen en erfpacht

D66 wil dat huiseigenaren keuzevrijheid krijgen tussen het kopen van de grond onder hun woning en erfpacht. In het oude voorstel van voormalig GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest was kopen geen optie.

Ook Vereniging Eigen Huis vindt dat huiseigenaren in Amsterdam het recht moeten krijgen de grond onder hun huis te kopen, of in ieder geval eeuwigdurend af te kopen. 'Het is niet meer van deze tijd dat de gemeente de grondwaarde elke vijftig jaar opnieuw in rekening kan brengen', aldus Nico Stolwijk, manager strategie en belangenbehartiging van de vereniging.

Problemen hypotheek

Het huidige systeem moet als het aan de vereniging ligt dan ook snel en drastisch op de schop. Momenteel kunnen de erfpachtlasten bij herziening van de canon met grote schokken omhoog gaan. Door de onzekerheid over de toekomstige woonlasten, dreigen voor huizenkopers problemen bij het krijgen van een hypotheek, zo stelt de vereniging.

Voor mensen die voor een huis op erfpacht kiezen, stelt de vereniging een gematigde en voorspelbare jaarlijkse aanpassing van de erfpachtkosten voor.

Meer informatie:
Dossier erfpacht
Brief VEH aan fractievoorzitters gemeente Amsterdam