Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Revolutionaire afspraak erfpacht Amsterdam

Geplaatst op 22 apr 2014 , bijgewerkt 22 apr 2014, 11:48

Amsterdamse huiseigenaren krijgen waarschijnlijk de keuze tussen het kopen van de grond onder hun woning, of eeuwigdurende erfpacht. Bij dit laatste ...

Amsterdamse huiseigenaren krijgen waarschijnlijk de keuze tussen het kopen van de grond onder hun woning, of eeuwigdurende erfpacht. Bij dit laatste wordt de huur van de grond - de canon - niet meer periodiek aangepast. D66 en beoogd coalitiepartner GroenLinks hebben dat afgesproken.

In maart volgend jaar kunnen de Amsterdammers zich in een referendum voor of tegen het kooprecht uitspreken. Daarmee zou een einde komen aan een erfpachtstelsel dat al meer dan honderd jaar bestaat. In Amsterdam staat ongeveer tachtig procent van de woningen op grond met erfpacht.

Stokpaardje

Huiseigenaren de mogelijkheid bieden de grond onder hun huis te kopen is een stokpaardje van D66, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart als grote winnaar uit de bus kwam.

Vereniging Eigen huis riep de nieuwe collegepartijen in Amsterdam eerder deze maand op vaart te maken met het ontwikkelen van een nieuw erfpachtsysteem. Momenteel kunnen de erfpachtlasten bij herziening van de canon met grote schokken omhoog gaan. De vereniging heeft zich altijd hard gemaakt voor het recht op het kopen van de grond en zal de uitwerking van het nieuwe stelsel nauwlettend volgen.

Lees meer over erfpacht in ons dossier