Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Het moment om erfpacht in Amsterdam te verbeteren

Geplaatst op 13 jun 2014 , bijgewerkt 13 jun 2014, 12:31

Amsterdammers met een eigen huis op gemeentegrond krijgen de mogelijkheid om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Dat staat in het coalitieakkoord ...

Amsterdammers met een eigen huis op gemeentegrond krijgen de mogelijkheid om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Dat staat in het coalitieakkoord van het nieuwe stadsbestuur, dat bestaat uit D66, VVD en de SP. De vereniging dringt hier al jaren op aan en juicht deze belangrijke stap van Amsterdam toe.

Nog niet bekend is tegen welke prijs eigenwoningbezitters Amsterdamse erfpachtcontracten kunnen afkopen. In het coalitieakkoord staat daarover dat het erfpachtsysteem zo wordt ingericht dat de gemeente er op korte termijn geen financieel nadeel van heeft. Het nieuwe college vraagt daarom een commissie van deskundigen om advies over grondtaxaties.

Als bekend is hoe de afkoopregeling er uit ziet, zal Vereniging Eigen Huis toetsen of er sprake is van een redelijke afkoopsom.

Vereniging Eigen Huis wil dat het hele erfpachtsysteem in Amsterdam op de schop gaat en voor alle erfpachters ingrijpend wordt verbeterd. De vereniging wil daarom ook weten wat de veranderingen betekenen voor mensen die de erfpacht niet kunnen of willen afkopen. Nu is nog onduidelijk of het huidige, ongunstige erfpachtstelsel voor hen blijft bestaan. Vereniging Eigen Huis wil over de aanpassingen graag in gesprek met de nieuwe wethouder Eric van der Burg.