Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Erfpacht in Amsterdam op de schop

Geplaatst op 13 jun 2014 , bijgewerkt 13 jun 2014, 13:00

Amsterdamse woningbezitters kunnen hun eventuele erfpacht eeuwigdurend afkopen. Dat staat in het coalitie-akkoord van het nieuwe stadsbest...

Amsterdamse woningbezitters kunnen hun eventuele erfpacht eeuwigdurend afkopen. Dat staat in het coalitie-akkoord van het nieuwe stadsbestuur, bestaande uit D66, VVD en de SP.

Een referendum over erfpacht is hierdoor van de baan. Tegen welke prijs eigenwoningbezitters Amsterdamse erfpachtcontracten kunnen afkopen, is nog niet bekend. Volgens het coalitie-akkoord mag de gemeente er op korte termijn geen financieel nadeel van ondervinden. Het nieuwe college vraagt daarom een commissie van deskundigen om advies over grondtaxaties.

Ook na eeuwigdurende afkoop blijft Amsterdam eigenaar van de grond. Maar de huiseigenaar hoeft dan geen periodieke vergoeding (canon) meer te betalen aan de gemeente.

Afkoopregeling toetsen

Vereniging Eigen Huis dringt er al jaren op aan dat huiseigenaren de mogelijkheid krijgen om erfpacht af te kopen. Als bekend is hoe de afkoopregeling er uit ziet, toetst de vereniging of er sprake is van een redelijke afkoopsom. De vereniging wil ook weten wat de veranderingen betekenen voor mensen die de erfpacht niet kunnen of willen afkopen. Nu is nog onduidelijk of het huidige erfpachtstelsel voor hen blijft bestaan. De vereniging wil over de aanpassingen graag in gesprek met de nieuwe wethouder Eric van der Burg (VVD).

Dossier erfpacht
Persbericht 'VEH: Het moment om erfpacht in Amsterdam te verbeteren'