Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Nieuwe erfpachtvoorwaarden lossen niks op

Geplaatst op 14 aug 2014 , bijgewerkt 14 aug 2014, 09:00

De gemeente Amsterdam werkt aan nieuwe erfpachtvoorwaarden, omdat het huidige stelsel complex, onduidelijk en risicovol is. Aan het einde van een tijdvak maakt de canon vaak een enorme sprong omhoog. De canonherziening leidt dan tot een grote stijging van de woonlasten, wat steeds meer woningbezitters in financiële problemen brengt.

Wat gaat er veranderen?

In het voorstel van de gemeente verandert de canon door indexering met de inflatie, tot het volgende moment dat de woning wordt verkocht. De canon wordt herzien als de woning overgaat naar een nieuwe eigenaar. De gemeente stelt dat de canon op die manier geleidelijker stijgt en beter aansluit bij de actuele waarde van de grond.

Wat is het probleem?

Het is waar dat de stijging geleidelijker is. En daardoor valt het misschien niet meteen op, maar de maatregel leidt ook tot een veel grotere stijging. Het komt erop neer dat de canon dan over een periode van vijftig jaar genomen tientallen procenten hoger zou uitvallen dan nu het geval is.

Standpunt van Vereniging Eigen Huis

Het erfpachtstelsel is gebaseerd op de gedachte dat de waardestijging van de grond ten goede moet komen aan de gemeenschap. Maar de waardestijging juist vaak te danken aan het onderhoud en de investeringen van de eigenaar van het gebouw. Vereniging Eigen Huis ziet geen reden waarom die eigenaar daar dan ook nog eens extra voor zou moeten betalen.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Wij pleiten voor een stelsel waarbij huiseigenaren de erfpacht eeuwig kunnen afkopen, ook bij lopende contracten. De waarde van de grond zou dan bepaald kunnen worden op basis van een percentage van de WOZ-waarde. Huizenbezitters die erfpacht tegen de volle grondprijs hebben afgekocht voor vijftig jaar, zouden gecompenseerd moeten worden verdienen compensatie, aldus de vereniging.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijft van zaken die huiseigenaren raken?
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer lezen over erfpacht

Huizen met particuliere erfpacht onverkoopbaar
Meer rechtszaken om erfpacht
Dossier: Particuliere erfpacht
De kamervragen van Barbara Visser (VVD) aan minister Stef Blok