Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Hogere erfpacht voor kopers in Amsterdam

Geplaatst op 16 sep 2014 , bijgewerkt 16 sep 2014, 12:05

Iedereen die vanaf 1 oktober een huis koopt met een nieuw af te sluiten erfpachtcontract gaat hiervoor meer betalen. Dat meldt De Telegraaf. De verh...

Iedereen die vanaf 1 oktober een huis koopt met een nieuw af te sluiten erfpachtcontract gaat hiervoor meer betalen. Dat meldt De Telegraaf. De verhoging is te wijten aan de lage rentestand op de geldmarkten, waardoor de gemeente momenteel miljoenen verliest op de uitgifte van percelen.

Wethouder Eric van der Burg (VVD) schrijft dat volgens het dagblad in een brief aan de gemeenteraad. Ieder kwartaal komen er ongeveer vijfhonderd nieuwe pachters bij. Voor mensen die al een huis met erfpacht hebben verandert er niets.

'Ik doe dit niet met plezier, maar het systeem zakt door zijn hoeven', stelt de wethouder volgens de krant. Een nieuw stelsel, waarbij kopers erfpacht eeuwigdurend kunnen afkopen, zou pas in 2016 kunnen worden ingevoerd.

Amsterdam heeft sinds de zomer een nieuw college, bestaande uit D66, VVD en SP. De partijen beloofden het bestaande erfpachtstelsel te herzien.

Update 26 september 

De Amsterdamse gemeenteraad wil dat erfpachtwethouder Eric van der Burg de voorgenomen canonverhoging nog eens kritisch tegen het licht houdt. Volgens De Telegraaf zou het gaan om een verhoging van 3% per 1 oktober dit jaar.

D66, VVD en de PvdA gaan niet zomaar akkoord met de plannen van de wethouder en willen weten waarop de 3% is gebaseerd. Ook is nog niet duidelijk hoeveel de erfpachtcanon zou moeten worden verhoogd, wil Amsterdam uit de kosten komen. Mocht wethouder Van der Burg zijn plannen onvoldoende kunnen onderbouwen, dan trekken de drie partijen mogelijk hun steun voor de canonverhoging  in.

Lees meer in het dossier erfpacht