Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Veel onduidelijkheid rond Amsterdams erfpachtstelsel

Geplaatst op 25 sep 2015 , bijgewerkt 25 sep 2015, 12:21

De hervormingsvoorstellen voor het Amsterdamse erfpachtstelsel laten nog veel aan duidelijkheid te wensen over. Dit concludeert researchbureau RIGO dat in opdracht van Vereniging Eigen Huis de plannen onderzocht.

De voorstellen komen uit de koker van de Grondwaardecommissie Eeuwigdurende Erfpacht (GWC), een externe adviescommissie de de Amsterdamse gemeenteraad over de erfpachtkwestie adviseert. Vanaf volgend jaar kunnen Amsterdammers volgens de plannen eventuele erfpacht in één keer afkopen. Ook kunnen ze kiezen voor een vast bedrag aan erfpacht dat jaarlijks met een inflatiecorrectie wordt verhoogd.

RIGO is kritisch op de voorstellen van de GWC. Het nieuwe, voorgestelde systeem laat volgens het onderzoeksbureau nog te veel vragen open waardoor veel ruimte overblijft voor discussies en bezwaren. Daarnaast is de afkoopsom voor Amsterdammers die in één keer de erfpacht willen afkopen veel te hoog.

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de conclusies van RIGO. De gemeente moet volgens de vereniging met betere en duidelijkere plannen komen waarin de belangen van de erfpachters echt worden meegewogen. Ook mogen Amsterdammers niet mede via de erfpachtcanon opdraaien voor de zorgelijke financiële situatie van de gemeente.

Meer informatie
Dossier Erfpacht

Gerelateerde artikelen
Amsterdams erfpachtstelsel op de schop (juni 2015)