Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

College Amsterdam wil eeuwigdurende erfpacht nieuwbouw

Geplaatst op 27 mei 2016 , bijgewerkt 27 mei 2016, 16:15

Het Amsterdamse college van B&W wil per 1 juli eeuwigdurende erfpacht voor nieuwbouw invoeren.

Het voorstel houdt in dat de canon eenmalig door de gemeente wordt vastgesteld voor nieuwbouwwoningen. De canon is het bedrag dat de erfpachter voor een bepaalde tijd aan de gemeente betaalt voor het gebruik van de grond. Voorheen werd na verloop van de termijn de canon opnieuw vastgesteld door de gemeente. Deze viel vrijwel altijd hoger uit. 

Als de erfpacht eenmaal eeuwigdurend is afgekocht, klopt de gemeente als eigenaar van de grond niet opnieuw aan bij de erfpachter voor een herziening van de canon. Volgens het Amsterdamse college wordt het erfpachtsysteem hierdoor transparanter en biedt het huiseigenaren met een nieuwbouwwoning op erfpachtgrond meer financiële zekerheid. Later moeten ook bestaande erfpachters de canon voor altijd kunnen afkopen. 

Het voorstel van het Amsterdamse college wordt op 22 juni in de gemeenteraad besproken. 

Onnodig duur

Volgens Vereniging Eigen Huis is het nieuwe Amsterdamse erfpachtsysteem onnodig duur en ingewikkeld. Dit blijkt uit een rapport van researchbureau RIGO, dat in opdracht van de vereniging de plannen van het Amsterdamse college onderzocht. 

Uit het onderzoek blijkt dat eeuwigdurende afkoop erfpachters met flink hogere kosten opzadelt. Het nieuwe systeem zou de gemeente 70% meer inkomsten opleveren. Volgens de vereniging zal het aantal Amsterdammers dat vrijwillig overstapt naar het nieuwe erfpachtsysteem daarom nihil zijn. 

Meer informatie

Nieuw erfpachtstelsel Amsterdam onnodig duur en ingewikkeld (24 mei 2016)