Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

VEH roept Amsterdam op om erfpachtcrisis te voorkomen

Geplaatst op 03 sep 2019 , bijgewerkt 03 sep 2019, 11:00

Vereniging Eigen Huis dringt er in een brief bij de gemeente Amsterdam op aan de voorwaarden van de overstapregeling voor woningen op erfpacht volgend jaar niet te verslechteren. De gemeente wil per 1 januari de berekeningswijze voor erfpachters aanzienlijk aanpassen. Als dat doorgaat, zijn sterke stijgingen van de woonlasten bij een nieuw tijdvak onvermijdelijk en dreigt wonen op erfpacht voor veel Amsterdammers onbetaalbaar te worden.

Vastzetten erfpacht volgend jaar veel duurder

Een huiseigenaar kan de gemeente voor 1 januari aanstaande vragen de toekomstige erfpacht te berekenen en vast te zetten. Daarmee voorkomt hij een explosieve stijging van zijn erfpacht in het volgende tijdvak en krijgt hij zekerheid over zijn toekomstige woonlasten.

Bij tussentijdse verkoop van de woning gaat deze zekerheid over naar de volgende eigenaar. Dat maakt een huis op erfpacht waardevaster en beter verkoopbaar. Voor een overstap of vastklikken van de canon moet de huiseigenaar wel naar de notaris en dat kost al snel € 1.000 of meer. 

Onbetaalbare erfpacht dreigt voor veel Amsterdammers

Amsterdamse erfpachters die hun toekomstige erfpachtcanon nu niet afkopen of vastzetten (‘vastklikken’), gaan daardoor aan het einde van hun tijdvak een veel hoger canonbedrag betalen. Veel mensen zijn zich niet bewust van dit grote financiële risico. Dat is niet vreemd, want het is een complexe materie waarbij de gemeente in uitleg en communicatie hopeloos tekort schiet. 

Als een huiseigenaar nog dit jaar bij het Bureau Erfpacht van de gemeente om een aanbod vraagt voor de volgende erfpachtperiode, dan is de uitkomst aanmerkelijk gunstiger dan volgend jaar. Dat komt omdat de huidige overstapberekening uitgaat van de WOZ-waarde van 2014 en de buurtstraatquote (BSQ) van 2017. Daarnaast is er een korting voor erfpachters. 

Vanaf 1 januari 2020 gaat de gemeente bij het berekenen van de volgende erfpachtperiode uit van de WOZ-waarde in 2018. Omdat de woningwaarde in vier jaar tijd met gemiddeld 60 % is gestegen, kan de toekomstige erfpachtcanon hierdoor tot wel negen keer duurder worden. Dat kan op termijn vele duizenden euro’s per jaar schelen. Dit blijkt uit berekeningen* die Vereniging Eigen Huis heeft laten maken door een erfpachtdeskundige.

Deadline moet van tafel 

Steven Wayenberg, jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Van een behoorlijk handelende overheid mag je verwachten dat zij haar inwoners beschermt tegen drastische erfpachtverhogingen. Door de huidige uitgangspunten na 1 januari aanmerkelijk te verslechteren, veroorzaakt de gemeente zijn eigen erfpachtcrisis. De canon wordt in het volgende erfpachttijdvak voor velen onbetaalbaar. Daarom moet de deadline van 31 december 2019 voor het aanvragen van een berekening onder de huidige voorwaarden van tafel.'

‘Vraag gemeente dit jaar nog om erfpachtaanbod’

Omdat het niet bekend is of de gemeente ingaat op het verzoek van Vereniging Eigen Huis, gaat de consumentenorganisatie haar 25.000 Amsterdamse erfpachtleden er de komende weken op wijzen dat het verstandig is om nog dit jaar een aanbod te vragen. Voor alle aanvragen die dit jaar nog binnenkomen moet de gemeente de rekenwijze van 2019 gebruiken.

Hoewel slechts 8 % van de erfpachters zich heeft aangemeld voor afkoop of vastzetten van zijn erfpacht zijn de achterstanden bij het Bureau Erfpacht nu al enorm. De wachttijden kunnen oplopen tot een jaar of langer. De afhandeling loopt dus nu al vast. Als de huidige uitgangspunten voor canonberekeningen niet worden gewijzigd dan haalt de gemeente ook voor zichzelf de druk van de ketel.

*Rekenvoorbeelden

Voorbeeld 1
De eigenaar van een rijtjeswoning van 140 m2 aan de Randwijkhof (Reigersbos), gebouwd in 1993, kan in 2019 een nieuwe erfpachtcanon vanaf 2043 vastleggen voor € 295 per jaar. In 2020 stijgt dit bedrag naar ongeveer € 2.300 per jaar. Dit is 8 keer zoveel.

Voorbeeld 2
De eigenaar van een klein appartement van 60 m2 in de Wagenaarstraat (Dapperbuurt), gebouwd in 1977, kan in 2019 een erfpachtcanon vanaf 2027 vastleggen voor € 680 per jaar. Bij overstap in 2020 wordt dit een bedrag ongeveer € 2.650 per jaar. Dit is bijna 4 keer zoveel.

Voorbeeld 3 
De eigenaar van een appartement van 80 m2 aan de Koekoeksstraat (Vogelbuurt) in Amsterdam-Noord kan in 2019 een erfpachtcanon vanaf 2044 vastleggen voor € 190 per jaar. Bij overstap in 2020 wordt dit een bedrag ongeveer € 1.750. Dit is ruim 9 keer zoveel.

Voorbeeld 4
De eigenaar van een appartement van 90 m2 in Amsterdam-Zuid (Harmoniehofbuurt) kan bij overstap in 2019 de erfpachtcanon vanaf 2040 vastleggen voor € 3.600 per jaar. In 2020 wordt dit € 6.750. Dit is slechts 2 keer zoveel, maar is een aanzienlijk hoger bedrag dan bij woningen in andere buurten.