Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

Amsterdammers: vraag gemeente voor 1 januari erfpachtaanbod

Geplaatst op 17 sep 2019 , bijgewerkt 02 jan 2020, 09:35

Iedere Amsterdamse erfpachter doet er verstandig aan om nog voor het eind van het jaar in actie te komen en het Bureau Erfpacht van de gemeente een aanbod te vragen voor afkoop of vastzetten van de erfpachtcanon. Met dit laatste voorkomt de huiseigenaar een explosieve stijging van zijn erfpacht in het volgende tijdvak.

Update 2 januari 2020: Veel erfpachters hadden de laatste dagen van 2019 problemen om in te loggen in het overstapportaal. Daarom heeft de gemeente Amsterdam erfpachters een week extra gegeven om een erfpachtaanbieding van de gemeente te vragen. Om gebruik te kunnen maken van de gunstige overstapvoorwaarden moet dus uiterlijk 7 januari 2020 een verzoek om gebruik te maken van de overstapregeling worden ingediend in het overstapportaal. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.

De erfpacht kan eeuwigdurend worden afgekocht of de canon kan voor de toekomst worden vastgezet of ‘vastgeklikt’. Niets doen en afwachten maakt de kans groot dat de woonlasten in de nieuwe erfpachtperiode sterk stijgen of onbetaalbaar worden.

Zekerheid

Vastklikken geeft de erfpachter zekerheid over zijn toekomstige erfpachtlasten. De nieuwe erfpachtperiode kan soms pas over tientallen jaren ingaan. Toch kan een vastgeklikte canon het huis in de tussentijd al waardevaster en beter verkoopbaar maken. Bij tussentijdse verkoop van de woning gaat deze zekerheid namelijk over naar de volgende eigenaar.

Als de huiseigenaar zijn erfpachtcanon vastklikt of de erfpacht afkoopt gebruikt, moet hij daarvoor wel naar de notaris. De kosten daarvan zijn al snel € 1.000, de tarieven lopen uiteen.

Meer informatie: