Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom erfpacht. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

In actie voor erfpachters in Amsterdam

Geplaatst op 02 nov 2019 , bijgewerkt 01 nov 2019, 15:00

De vereniging maakt zich sterk voor de Amsterdamse erfpachters en staat vierkant achter hun belangen. Zaterdag 2 november staat een gezamenlijke advertentie van Vereniging Eigen Huis, Stichting Erfpachters Belang Amsterdam, de Amsterdamse Woon en Erfpachtersvereniging en de Makelaarsvereniging Amsterdam in dagblad Het Parool:

Aan het stadsbestuur van Amsterdam

Erfpachters kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht of de toekomstige erfpachtcanon vastzetten. Daarmee krijgen huiseigenaren zekerheid over de kosten van het wonen in Amsterdam. Per 1 januari 2020 zullen de bedragen voor deze erfpachtoverstap explosief stijgen. Dat komt doordat vanaf dat moment een erg ongunstige berekening zal worden toegepast.

Tot 10 keer duurder

Voor een huiseigenaar in Zuidoost kan het bedrag dat hij moet betalen om de erfpacht af te kopen op 31 december 2019 in één nacht omhoog schieten van € 8.000 naar € 80.000. Voor een huiseigenaar in West kan vastzetten van de erfpachtcanon stijgen van € 2.000 naar € 6.000 per jaar.

Geen vangnet

De gemeenteraad was het er al unaniem over eens dat de overstapregeling niet tot gevolg mag hebben dat erfpachters in de toekomst uit hun woning moeten vertrekken. Omdat veel huiseigenaren vanaf volgend jaar het veel duurdere overstapaanbod niet kunnen betalen dreigt dat straks toch te gebeuren. De beloofde vangnetregeling die hen moet beschermen is er niet.

Deadline moet van tafel

De vier partijen roepen de gemeente met klem op om de aanvraagtermijn voor de huidige overstapaanbieding te verlengen. Erfpachters moeten de mogelijkheid krijgen om hun  erfpacht af te kopen of vast te zetten op het moment van verkoop van de woning. Daar is de notaris al bij betrokken en dan kan ook de erfpacht duidelijk worden geregeld.

Meer informatie