Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

'Geld aardbevingsschade met name naar experts'

Geplaatst op 28 okt 2016
Laatst bijgewerkt op 28 okt 2016, 11:40

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaf de afgelopen drie maanden ruim € 22 miljoen uit aan het afhandelen van schades in Groningen. Ongeveer 10 % van dat bedrag besteedde de organisatie aan herstelwerkzaamheden.

Lees meer

Huizen in aardbevingsgebied staan langer te koop

Geplaatst op 21 okt 2016
Laatst bijgewerkt op 21 okt 2016, 10:31

Woningen in het aardbevingsgebied staan langer te koop dan in vergelijkbare gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe. De verkoopprijzen zijn het afgelopen jaar wel met 2,4% gestegen.

Lees meer

Groninger koopt niet opnieuw woning in aardbevingsgebied

Geplaatst op 20 sep 2016
Laatst bijgewerkt op 20 sep 2016, 9:00

Een meerderheid van woningeigenaren in het Groningse aardbevingsgebied zou geen nieuwe woning in dezelfde regio kopen in verband met het risico op aardbevingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer

Extra miljoenen voor Groningse huizen

Geplaatst op 15 aug 2016
Laatst bijgewerkt op 15 aug 2016, 9:30

Het budget voor de waardevermeerderings- regeling in het Groningse aardbevingsgebied is met € 11,8 miljoen euro verhoogd. Daarmee kunnen alle reeds ingediende aanvragen, waar geen geld meer voor beschikbaar was, worden behandeld.

Lees meer

‘Schadeafhandeling Groningen moet zonder NAM’

Geplaatst op 8 aug 2016
Laatst bijgewerkt op 8 aug 2016, 8:00

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet zich niet langer bezighouden met de afhandeling van schade ontstaan door gaswinning in Groningen. Dat zegt Eelco Eikenaar namens het Groningse provinciebestuur in het NRC.

Lees meer

Arbiter stelt NAM aansprakelijk voor schade

Geplaatst op 22 jul 2016
Laatst bijgewerkt op 22 jul 2016, 9:06

De eerste uitspraken door een arbiter stellen twee Groningers in gelijk in hun geschil met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over schade ontstaan door gaswinning.

Lees meer

55 woningen geselecteerd voor opkoopregeling Groningen

Geplaatst op 4 jul 2016
Laatst bijgewerkt op 4 jul 2016, 12:00

De Nationaal Coördinator Groningen heeft 55 woningen geselecteerd voor de opkoopregeling. De eigenaren krijgen een bod van 95 % van de taxatiewaarde.

Lees meer

Bewijslast omgekeerd bij schade door gaswinning

Geplaatst op 30 jun 2016
Laatst bijgewerkt op 30 jun 2016, 11:34

Groningers hoeven in de toekomst niet meer te bewijzen dat schade aan hun woningen is ontstaan door gaswinning. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet gaan aantonen dat de schade niet door gaswinning is ontstaan.

Lees meer
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid