Wat vindt Vereniging Eigen Huis?Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:
|
Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:
De Groningers zijn het wachten meer dan beu. Het moet nu eindelijk eens ophouden met deze ellenlange bureaucratie en het blijven optuigen van nieuwe regelingen en instituten. Geef de Groningers liever een budget waarmee ze hun huis kunnen versterken, zo luidt onze dringende oproep aan de Tweede Kamer.
Uitgerekend de Groningers die als eersten met aardbevingsschade te maken kregen, kunnen geen gebruikmaken van de nieuwe, soepeler en eerlijker regels voor schadeafhandeling. Wij roepen minister Wiebes op om deze rechtsongelijkheid ongedaan te maken.
De Tweede Kamer debatteert over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Onze oproep aan Kamer: de afhandeling van de gasschade en de versterking van woningen moeten sneller, simpeler en via één loket. Wij maken ons sterk voor een pragmatische aanpak van de gaswinningsschade, waarbij het belang van de gedupeerde bewoners altijd voorop staat.
De Tweede Kamer debatteert met minister Eric Wiebes van Economische Zaken over de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie in Groningen. Vlak voor het debat doen wij een dringend beroep op de minister om de grote bulk aan schades vóór 1 juli en de complexe schades vóór 31 december op te lossen.
Voor het vierde achtereenvolgende jaar peilen we het bewonersvertrouwen van Groningers in het herstel van de gaswinningsschade. Bijna 80 % van de huiseigenaren in het Groningse gaswinningsgebied is negatief tot zeer negatief gestemd over de aanpak van hun problemen en het gebrek aan daadkracht. Zij zijn daardoor ook (zeer) negatief over de toekomst van het Groningse gebied. Het bewonersvertrouwen bereikt hiermee een nieuw dieptepunt.
Tijdens een werkbezoek van Tweede Kamerleden aan Groningen uiten we onze grote bezorgdheid over de schadeafhandeling en versterking van woningen in het aardgasgebied.
Duizenden huizen in Groningen zijn onveilig door de gevolgen van gaswinning. Een deel van die huizen moet versterkt worden. Waar krijgen bewoners mee te maken, voor welke keuzes komen zij te staan, hoe houden zij zich staande wanneer de politiek steeds andere beslissingen neemt en wat betekent dit alles voor hen persoonlijk? Op het platform Versterking Groningen volgen we een aantal gezinnen van wie het huis versterkt wordt of die in afwachting zijn van een besluit daarover. We vinden het belangrijk dat deze persoonlijke verhalen gehoord worden, omdat in het geweld van tegengestelde belangen en geld je bijna vergeet dat het om mensen en hun onderdak gaat. Met het platform houden we ook vinger aan de pols bij het verloop van de versterkingsoperatie om signalen aan de politiek en andere instanties door te geven als dat nodig is.
Minister Wiebes moet ervoor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers te lang in de ellende. We bereiden een kort geding voor tegen de NAM om dit desnoods via de rechter af te dwingen.
We roepen de minister op ervoor te zorgen dat de NAM zich aan de wet houdt. De NAM moet schade uitkeren aan gedupeerden, tenzij ze kunnen bewijzen dat de schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. De NAM negeert dit ‘omgekeerde bewijsvermoeden’, waardoor huiseigenaren steeds zelf naar de rechter moeten stappen, blijkt uit onze juridische analyse over het bewijsvermoeden.
Voor het derde jaar op rij peilen we het vertrouwen van onze Groningse leden in het gaswinningsgebied. 73 % van de respondenten ziet de toekomst van het gebied negatief in, iets minder dan vorig jaar. Ook vragen we Groningers wat zij vinden van drie specifieke plannen van het Kabinet: het regiofonds, toezicht door de NCG en de rol van de NAM in het schadeprotocol. Onze bevindingen sturen we in een brief aan de Tweede Kamer.
Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.
Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zoekt een uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel, preventief versterken en waardevermeerdering van geb...
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zoekt een uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel, preventief versterken en waardevermeerdering van gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen. In een advertentie in dagblad Cobouw roept de onderneming marktpartijen met expertise op zich te melden.
Momenteel coördineert de NAM de afhandeling van schades en het bouwkundig versterken nog zelf. In de toekomst zal het bedrijf meer afstand nemen.
De beoogde uitvoeringsorganisatie moet worden opgericht in overleg met overlegorgaan de Dialoogtafel, de Technische Commissie Bodembeweging en de onafhankelijk raadsman gaswinning Groningen. De organisatie moet klantgericht en betrouwbaar zijn - Groningers koesteren nog altijd wantrouwen jegens de NAM. Complexe gevallen en cultureel erfgoed worden ook aandachtspunten.
De NAM zal de uitvoeringsorganisatie op afstand aansturen. Een onafhankelijke raad van toezicht moet toezien op het functioneren van de organisatie.
Een groep van 28 Groningers eist ondertussen in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken dat alle Engelstalige rapporten over gaswinning worden vertaald. Dat meldt RTV Noord. Onder andere het technische rapport van de NAM is opgesteld in het Engels. De inwoners van Groningen wijzen erop dat de wetenschappelijke rapporten in deze taal niet te volgen zijn. Het bestuderen van de rapporten is daardoor onmogelijk, stellen ze. Ze overwegen een gang naar de rechter als hun verzoek wordt genegeerd.
De NAM laat in een reactie weten met de Dialoogtafel te bekijken of en hoe het ingewikkelde technische materie beter behapbaar kan maken voor burgers.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) eist duidelijkheid over de diepte van de aardbevingen in Groningen, zo meldt RTV Noord eveneens. Tot nog toe wordt ervan uit gegaan dat de aardbevingen als gevolg van gaswinning op een diepte van ongeveer drie kilometer plaatsvinden, maar volgens de GBB bevestigen steeds meer signalen bevingen op geringere diepte.
Het KNMI mat in de jaren negentig bij het Groningse Middelstum ook bevingen op minder dan een kilometer diepte, stelt de omroep. Aardbevingen die dichter onder het oppervlak plaatsvinden, kunnen eerder tot schade leiden. De GBB wil dat wordt onderzocht tot welke schade deze bevingen kunnen leiden bij gebouwen.
Meer ontwikkelingen in het dossier Aardbevingen Groningen