Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
  • De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

CBS: Huizen in Groningen lastig te verkopen

Geplaatst op 05 apr 2016 , bijgewerkt 05 apr 2016, 08:00

Huizen in het Groningse aardbevingsgebied zijn duidelijk moeilijker te verkopen dan in een vergelijkbaar gebied in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Bijna de helft van alle koopwoningen in het aardbevingsgebied heeft aardbevingsschade, of heeft schade gehad. Van de woningen die te koop staan, staan woningen in het aardbevingsgebied langer te koop dan in het vergelijkbare gebied (540 dagen tegen circa 430 dagen). Ook van de verkochte woningen stonden woningen in het aardbevingsgebied langer te koop. Voor de zwaarste beving tot nu toe - die bij Huizinge in augustus 2012 - was dat juist omgedraaid, stelt het CBS.

Huizen in het bevingsgebied werden eind vorig jaar bovendien gemiddeld voor 92 procent van de vraagprijs verkocht. Dat is 2 procent minder dan in het vergelijkingsgebied.

De prijzen van de in het bevingsgebied verkochte woningen daalden tussen het derde kwartaal van 2012 en het vierde kwartaal van 2015 met 1,4 procent. In het vergelijkingsgebied stegen de prijzen juist licht. Vanwege onzekerheidsmarges houdt het CBS bij het verschil tussen de laatste cijfers echter een slag om de arm.

Lees ook:
Persbericht en rapport CBS (4 april 2016)
Woningen Groningen 1 miljard minder waard

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden