Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

;

Gemeenten Groningen: meer geld bevingsgebied nodig

Geplaatst op 12 apr 2016 , bijgewerkt 12 apr 2016, 15:00

Twaalf Groningse gemeenten en de provincie Groningen roepen het kabinet op meer geld beschikbaar te stellen om de problemen in de bevingsregio aan te kunnen pakken. 

In een open brief vragen ze het kabinet om bij de Voorjaarsnota genoeg geld vrij te maken voor de meerjarenplannen van Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen. De gemeenten en provincie stellen erg betrokken te zijn bij de plannen, maar dat er veel scepsis is over de bereidheid van de NAM en de overheid om te investeren in oplossingen. Vertrouwen kan alleen terug komen als er resultaten geboekt worden, stellen ze.

Hoeveel extra geld er nodig is om de plannen te doen slagen, schrijven ze niet. Ze roepen het kabinet ook op om te zorgen dat de regeling voor waardevermeerdering verder gaat. 

De waardevermeerderingsregeling gaf Groningers met aardbevingsschade recht op €4000 subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Eind vorig jaar gaf minister Kamp aan dat de regeling zou stoppen, omdat het geld op was. Dat leidde tot protesten van bevolking en politici. Een motie om de regeling te behouden, kreeg de steun van alle partijen. Kamp gaf aan dat de motie in aanloop naar de Voorjaarsnota ter sprake zou komen.

Vereniging Eigen Huis is positief over de oproep van gemeenten en provincie. ‘De mensen in Groningen moet recht worden gedaan’, zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Hij vindt het jammer dat er ook nog geen zekerheid is over de waardevermeerderingsregeling. ‘Die regeling is geen extraatje voor de Groningers, maar een compensatie voor de ellende die gepaard gaat met het herstellen van de aardbevingsschade.’

De gemeenten die naast de provincie de open brief stuurden zijn Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum.

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid