Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

Groningen boos over brief Shell gaswinning

Geplaatst op 25 apr 2016 , bijgewerkt 25 apr 2016, 14:00

In Groningen is boos gereageerd op een brief van Shell aan de Tweede Kamer. Daarin stelt het concern dat een verdere verlaging van de gaswinning er mogelijk toe leidt dat er minder geld is voor de versterkingsoperatie.

Dat melden diverse media. Eelco Eikenaar (SP), gedeputeerde voor gaswinning, zei tegen de NOS dat de brief getuigt van ‘complete minachting voor wat er in Groningen speelt’. Hij verwerpt het argument dat er niet genoeg geld is. ‘Ze hadden vorig jaar een omzet van 421 miljard euro en een winst van 14,7 miljard.’

De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt dat het kabinet moet reageren op de ‘chantage van Shell om de gaswinning op peil te houden’. 

Shell is samen met ExxonMobil eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het gas in Groningen wint en wettelijk aansprakelijk is voor schade. De NAM maakte vorige week het nieuwe winningsplan bekend. Daarin stelt het bedrijf de gasproductie komend jaar op 27 miljard kubieke meter te willen houden, hetzelfde niveau als dit jaar.

‘Ongepast’

‘Wij vinden de uitspraken van Shell ongehoord en ongepast’, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. ‘Wettelijke verplichtingen tot schadevergoeding en het voorkomen van verdere  schade zijn geen zaken die zich lenen tot marchanderen.’
 
Lees meer:
NAM houdt gaswinning gelijk (19 april 2016)
Dossier Gasschade Groningen
 

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid