Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

;

176 aanmeldingen voor proef opkoopregeling Groningen

Geplaatst op 02 jun 2016 , bijgewerkt 02 jun 2016, 14:44

Voor de proef opkoopregeling in Groningen hebben 176 woningeigenaren zich aangemeld. Dat maakt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) donderdag bekend.

De opkoopregeling is een proef bedoeld voor Groningers die wonen in de kern van het aardbevingsgebied, maar hun huis niet verkocht krijgen. De woning moet minimaal een jaar te koop staan voor een realistische vraagprijs. Van alle aanmeldingen voldoen 115 aan deze criteria.

Daarnaast moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden, waardoor de nood tot verkoop hoog is. Bijvoorbeeld een scheiding, overlijden, ontslag, financiële problemen of een indicatie voor opname in een verzorgingstehuis. Ook psychische klachten, die zijn ontstaan door de aardbevingen, kunnen een geldige reden zijn.

Proef

De proef is op 2 mei gestart. Groningers met een woning in het aardbevingsgebied konden zich aanmelden tot 1 juni.

Deze maand worden de 115 aanmeldingen door de NCG beoordeeld. De woningeigenaren die geselecteerd worden, krijgen een bod van 95 % van de taxatiewaarde. Na acceptatie blijft het huis nog een half jaar in de verkoop staan om eigenaren de kans te geven hun woning toch nog zelf te verkopen tegen een wellicht hogere prijs.

Opkoopregeling

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft € 10 miljoen voor de proef opkoopregeling beschikbaar gesteld. De NCG verwacht dat circa 50 woningen kunnen worden aangekocht.

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een algemene opkoopregeling moet komen voor alle Groningers die door de aardbevingen hun woning niet verkocht krijgen, ongeacht of er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Meer informatie
Aardbevingen Groningen

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid