Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

;

'Aanpak schade Groningen moet radicaal anders'

Geplaatst op 16 jun 2016 , bijgewerkt 16 jun 2016, 12:00

Vereniging Eigen Huis vindt dat de problemen door gaswinning in Groningen radicaal anders moeten worden aangepakt. Dat heeft Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen van Vereniging Eigen Huis, geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

'Het water staat de gedupeerden tot aan de lippen. Vergoeding en herstel van schade stagneert bij een grote groep bewoners, het aardbevingsbestendig maken van woningen komt langzaam op gang en compensatie voor waardedaling blijft steken in een veelheid aan onderzoeken', schrijft Wayenberg.

Onduidelijke cijfers

Vereniging Eigen Huis constateert dat het op een aantal punten misgaat. De cijfers over het aantal niet-afgehandelde schadegevallen in de rapporten van de Nationaal Coördinator Groningen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) lopen sterk uiteen tussen 16.863 en 21.004. De vereniging vindt dit onacceptabel. 'Onduidelijke cijfers bieden de mogelijkheid om de waarheid te verdoezelen', zegt Wayenberg.

Omkering bewijslast

De afhandeling van schades moet daadkrachtiger en menselijker. Vereniging Eigen Huis pleit voor een nieuw schadeprotocol, waarbij de afhandeling van schadeclaims door een onafhankelijke organisatie wordt gedaan. De omkering van bewijslast is daarbij van belang. Het is echter niet waarschijnlijk dat deze wijziging in bewijsvoering per 1 juli ingaat. Bovendien zou de omkering van bewijslast met terugwerkende kracht voor alle gedupeerden, ook buiten het kerngebied, moeten worden ingevoerd.

Murw

Vereniging Eigen Huis wil daarnaast een vlotte toegang tot contra-expertises, zonder vooraf aan CVW toestemming te moeten vragen. Ook moeten gedupeerde bewoners worden ontzorgd bij de schadeafhandeling. Wayenberg: 'Steeds meer mensen zijn volledig murw door het eindeloos gesteggel en onophoudelijke gedoe. Zoals het de afgelopen jaren de mensen is vergaan, mag het niet voortduren.'

De Tweede Kamer debatteert donderdag over Groningen.

Brief aan Tweede Kamer: Schadeprotocol waardedaling Groningen

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid