Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
  • De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

'Nieuw schadeprotocol Groningen moet van tafel'

Geplaatst op 21 jun 2016 , bijgewerkt 21 jun 2016, 11:23

Het nieuwe schadeprotocol voor Groningers die schade hebben door gaswinning moet van tafel. Dat stellen de Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad in Dagblad van het Noorden.

Huiseigenaren moeten hun schade melden bij Centrum Veilig Wonen (CVW) om vergoeding te krijgen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). In het nieuwe protocol hoeft CVW geen rapport op te maken over C-schades, maar kan de melding afhandelen met een telefoontje.

Ook het aanvragen van een contra-expertise bij het CVW is dan niet meer mogelijk. C-schades zijn schades die volgens het CVW niet zijn ontstaan door de aardbevingen.

Zorgen

GBB maakt zich ook zorgen over Groningers die geen aannemer kiezen van de lijst van het CVW. Zij krijgen later een schadecalculatie. De vrees is dat zij minder geld van de NAM krijgen.

Het Groninger Gasberaad en GBB bespreken volgende week hun punten met de Nationaal Coördinator Groningen.

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis schreef vorige week een brandbrief (pdf) aan de Tweede Kamer over de problemen in Groningen. De vereniging vindt onder meer dat de afhandeling van schadeclaims door een onafhankelijke organisatie moet worden gedaan. Ook moeten Groningers een contra-expertise kunnen aanvragen zonder toestemming van het CVW.

Gerelateerde artikelen
'Aanpak schade Groningen moet radicaal anders'

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden