Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

;

55 woningen geselecteerd voor opkoopregeling Groningen

Geplaatst op 04 jul 2016 , bijgewerkt 04 jul 2016, 14:00

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft 55 woningen geselecteerd voor de opkoopregeling. De eigenaren krijgen een bod van 95 % van de taxatiewaarde.

De opkoopregeling is een proef bedoeld voor Groningers die wonen in de kern van het aardbevingsgebied en hun huis niet verkocht krijgen. De woning moet minimaal een jaar te koop staan voor een realistische vraagprijs. Daarnaast wordt er gekeken naar bijzondere omstandigheden, waardoor de nood tot verkoop hoog is.

Proef

De proef is op 2 mei gestart. 179 Groningers hebben zich aangemeld, waarvan 117 aan de criteria voldoen.

Uit de aanmeldingen blijkt dat een kwart zich heeft gemeld vanwege familieomstandigheden. Ruim 20 % wil verhuizen, vanwege werk buiten de regio. De helft van de woningeigenaren wil kleiner wonen.

Opkoopregeling

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft € 10 miljoen voor de proef opkoopregeling beschikbaar gesteld. Tweederde van het budget was gereserveerd voor woningen tot € 200.000. Alle 43 aangemelde woningen in deze prijscategorie komen in aanmerking voor de opkoopregeling.

NCG heeft van de aangemelde duurdere woningen vier schrijnende gevallen geselecteerd. De overige 8 woningen zijn geloot.

Bestemming

De woningeigenaren die het bod accepteren, moeten hun huis nog een half jaar in de verkoop laten staan om de woning wellicht toch nog zelf te verkopen. Bij opkoop wordt per woning bepaald wat de nieuwe bestemming zal zijn, bijvoorbeeld verhuur.

Evaluatie

De opkoopregeling moet nog geëvalueerd worden. Het is nog onduidelijk of de proef een vervolg krijgt.

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een algemene opkoopregeling moet komen voor alle Groningers die door de aardbevingen hun woning niet verkocht krijgen, ongeacht of er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid