Gaswinning Groningen

Duizenden mensen hebben last van de gevolgen van gaswinning in Groningen. Bewoners worden met regelmaat opgeschrikt door aardbevingen. Talloze woningen zijn hierdoor beschadigd, sommige zelfs onbewoonbaar. De Groningers vechten al jaren voor verbetering van hun situatie.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Wij ondersteunen Groningers in hun strijd. Wij vinden:

  • Het belang van bewoners moet voorop staan
    Wij pleiten voor een eerlijke, vlotte en onafhankelijke schadeafhandeling. Bewoners moeten snel en ruimhartig gecompenseerd worden en niet gehinderd worden door betrokken instanties.
  • Beschadigde huizen moeten sneller worden versterkt
    De opgave voor het aardbevingsbestendig bouwen en renoveren van woningen is enorm. Het tempo van de versterkingsoperatie moet in lijn zijn met deze opgave.
  • Bewoners moeten gecompenseerd worden voor waardedaling
    Woningen in het gaswinningsgebied die te koop staan, zijn minder goed verkoopbaar dan in referentiegebieden. Bewoners moeten hiervoor gecompenseerd worden.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze meest recente acties:

Januari 2018 - Mogelijk kort geding tegen NAM

Minister Wiebes moet ervoor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers te lang in de ellende. We bereiden een kort geding voor tegen de NAM om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

December 2017 – Juridische analyse en brief aan minister Wiebes

We roepen de minister op ervoor te zorgen dat de NAM zich aan de wet houdt. De NAM moet schade uitkeren aan gedupeerden, tenzij ze kunnen bewijzen dat de schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. De NAM negeert dit ‘omgekeerde bewijsvermoeden’, waardoor huiseigenaren steeds zelf naar de rechter moeten stappen, blijkt uit onze juridische analyse over het bewijsvermoeden.

December 2017 – Jaarlijks onderzoek vertrouwen in Groningen

Voor het derde jaar op rij peilen we het vertrouwen van onze Groningse leden in het gaswinningsgebied. 73 % van de respondenten ziet de toekomst van het gebied negatief in, iets minder dan vorig jaar. Ook vragen we Groningers wat zij vinden van drie specifieke plannen van het Kabinet: het regiofonds, toezicht door de NCG en de rol van de NAM in het schadeprotocol. Onze bevindingen sturen we in een brief aan de Tweede Kamer.

Maart 2017 - Plan schone lei

Samen met het Groninger Gasberaad brengen we een plan uit voor een nieuwe start in de schadeafhandeling. Zonder inmenging van de NAM en snelle uitkering van schade uit een fonds waar de overheid voor garant staat.

Februari 2017 - Brief Nationaal Coördinator Groningen over experimenten

We roepen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in een brief op te starten met experimenten rondom de omkering van de bewijslast. Dit om de wettelijke verankering van de omgekeerde bewijslast een praktische uitwerking te geven. Deze oproep is een gevolg van de uitkomsten van ons periodieke onderzoek naar de situatie in Groningen.

Januari 2017: Uitkomsten ledenonderzoek najaar 2016

Periodiek peilen we de stemming onder onze Groningse leden. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn veelzeggend. Het vertrouwen in de toekomst van de regio is fors gedaald.

Groningen boos over brief Shell gaswinning

Geplaatst op 25 apr 2016
Laatst bijgewerkt op 25 apr 2016, 12:00

In Groningen is boos gereageerd op een brief van Shell aan de Tweede Kamer. Daarin stelt het concern dat een verdere verlaging van de gaswinning er mogelijk toe leidt dat er minder geld is voor de versterkingsoperatie.

Lees meer

Gemeenten Groningen: meer geld bevingsgebied nodig

Geplaatst op 12 apr 2016
Laatst bijgewerkt op 12 apr 2016, 1:00

Twaalf Groningse gemeenten en de provincie Groningen roepen het kabinet op om meer geld beschikbaar te stellen om de problemen in de bevingsregio aan te kunnen pakken. 

Lees meer

CBS: Huizen in Groningen lastig te verkopen

Geplaatst op 5 apr 2016
Laatst bijgewerkt op 5 apr 2016, 6:00

Huizen in het Groningse aardbevingsgebied zijn duidelijk moeilijker te verkopen dan in een vergelijkbaar gebied in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Lees meer

Nationaal Coördinator Groningen koopt woningen op

Geplaatst op 24 mrt 2016
Laatst bijgewerkt op 24 mrt 2016, 5:00

Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, maakte donderdag bekend dat zijn instituut vanaf 1 mei woningen opkoopt in de kern van het Groningse aardbevingsgebied.

Lees meer

Meer klachten over schadeafhandeling Groningen

Geplaatst op 24 mrt 2016
Laatst bijgewerkt op 24 mrt 2016, 12:00

Het aantal klachten over afhandeling van aardbevingsschade in Groningen is in 2015 fors toegenomen. Dat concludeert Onafhankelijke Raadsman Leendert Klaassen in zijn jaarverslag.

Lees meer

Woningen Groningen 1 miljard minder waard

Geplaatst op 14 mrt 2016
Laatst bijgewerkt op 14 mrt 2016, 10:00

De gevolgen van de aardbevingen voor woningen in Groningen zijn groter dan eerder gedacht. In totaal daalden ruim 180.000 woningen in de provincie samen ongeveer 1 miljard euro in waarde. Dat becijferde professor George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Lees meer

Versterking van huizen in aardbevingsgebied van start

Geplaatst op 10 mrt 2016
Laatst bijgewerkt op 10 mrt 2016, 8:00

Inspectieteams onderzoeken deze maand 2.600 koophuizen in het Groningse aardbevingsgebied of ze versterkt moeten worden. Dit is een van de maatregelen uit het meerjarenplan voor het gebied van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

Lees meer

Onzekerheid rond waardevermeerderings-regeling Groningen

Geplaatst op 25 feb 2016
Laatst bijgewerkt op 25 feb 2016, 7:00

Minister Kamp van Economische Zaken weet nog niet of de waardevermeerderings-regeling wordt verlengd, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Deze schikking geeft Groningers met aardbevingsschade recht op € 4000 subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen.

Lees meer
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid