Nieuwsberichten

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de gaswinning in Groningen. Alle nieuwsberichten bekijk je op deze pagina.

 

VEH: NAM mag niets meer te maken hebben beoordeling rekening schadeherstel

Geplaatst op 2 jun 2022
Laatst bijgewerkt op 2 jun 2022, 8:07

Vereniging Eigen Huis roept de politiek opnieuw op om bewoners met aardbevingsschade te helpen met oplossingen die eindelijk resultaat hebben. Groningse huiseigenaren hebben in de huidige schade- en herstelaanpak veel last van de bureaucratie en kostbare en tijdrovende expertise- en tegenrapporten. De vereniging pleit voor meer vertrouwen in bewoners, een pragmatische aanpak van schades en een gebiedsgerichte aanpak van de versterkingsoperatie. Een aanpak waarbij de NAM niet meer in het proces betrokken is en dus ook niet meer mag oordelen over de hoogte van de rekening.

Lees meer

Groningse gaskraan ondanks gevaren mogelijk toch weer open

Geplaatst op 16 mrt 2022
Laatst bijgewerkt op 16 mrt 2022, 2:00

Nederland wil minder afhankelijk worden van Russisch gas nu Rusland Oekraïne is binnengevallen. Het opendraaien van de Groningse gaskraan is hiervoor een mogelijke optie.

Lees meer

Vertrouwen van Groningers in aanpak van gasproblemen zakt verder weg

Geplaatst op 23 dec 2021
Laatst bijgewerkt op 23 dec 2021, 9:15

Uit de zevende, jaarlijkse peiling blijkt dat pessimisme, wantrouwen en onrust toeneemt onder de Groningse ledenachterban. Het regeerakkoord belooft beterschap door onder andere een staatssecretaris mijnbouwkwesties aan te stellen.

Lees meer

Regeerakkoord: nieuw kabinet lijkt klimaat en woningbouw serieus te nemen

Geplaatst op 15 dec 2021
Laatst bijgewerkt op 15 dec 2021, 5:00

Vereniging Eigen Huis is voorzichtig optimistisch over het regeerakkoord. Er komt een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, een minister voor Klimaat en Energie en het kabinet steekt € 35 miljard in een Klimaat- en transitiefonds.

Lees meer

Gemengde gevoelens bij nieuwe schadeafdeling Groningen

Geplaatst op 18 mei 2021
Laatst bijgewerkt op 18 mei 2021, 12:40

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maakte vandaag een nieuwe aanpak bekend voor de afhandeling van schades aan woningen door gaswinning. Wij waarschuwen voor de consequenties van de nieuwe aanpak voor kleine schades. 

Lees meer

Groningers voorop in sociaal handvest GBB, Gasberaad en VEH

Geplaatst op 9 feb 2021
Laatst bijgewerkt op 9 feb 2021, 12:00

Oproep: De Tweede Kamer moet de wijziging van de Tijdelijke Wet Groningen niet in de huidige vorm aannemen en eerst de Groningse inwoners voorop stellen.

Lees meer

Groningers afwachtend over versterkingsakkoord

Geplaatst op 16 dec 2020
Laatst bijgewerkt op 16 dec 2020, 10:00

Bijna twee derde van de huiseigenaren in het Groningse gaswinningsgebied is negatief gestemd over de toekomst van hun woongebied. Dit wordt vooral veroorzaakt door het gebrek aan bestuurlijke daadkracht.

Lees meer

Ruim 1,5 miljard voor Groningse versterking

Geplaatst op 6 nov 2020
Laatst bijgewerkt op 6 nov 2020, 4:35

Groningse regiobestuurders en de Rijksoverheid hebben op vrijdag 6 november een akkoord gepresenteerd over de versterking van vooral woningen in het gaswinningsgebied. Het Rijk trekt hier ruim € 1,5 miljard voor uit.

Lees meer

Toezichthouder: “Crisis-aanpak noodzakelijk voor achterblijvende versterking.”

Geplaatst op 9 sep 2020
Laatst bijgewerkt op 8 sep 2020, 10:00

“Kies voor een crisis-aanpak, anders duurt de versterkingsopgave in Groningen nog twintig jaar” waarschuwt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). VEH: stel wel altijd het bewonersbelang voorop.

Lees meer

Geef Groningers een bouwbudget, laat ze niet nóg langer wachten

Geplaatst op 22 jun 2020
Laatst bijgewerkt op 22 jun 2020, 10:00

Ellenlange bureaucratische processen, maar actie? 'Ho maar'. De Groningers zijn het wachten beu. Geef de gedupeerden liever een budget.

Lees meer

'Versterkingsaanpak loopt totaal niet'

Geplaatst op 24 jan 2020
Laatst bijgewerkt op 8 jan 2020, 7:00

De overgrote meerderheid (88%) van de Groningers denkt dat het onvermijdelijk is dat de versterkingsmaatregelen van woningen nog jaren doorgaan. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Lees meer

VEH: 'Verlos ook eerste schademelders van de NAM'

Geplaatst op 3 jul 2019
Laatst bijgewerkt op 3 jul 2019, 8:50

Uitgerekend de Groningers die als eersten met aardbevingsschade te maken kregen, kunnen geen gebruikmaken van de nieuwe, soepeler en eerlijker regels voor schadeafhandeling. Vereniging Eigen Huis roept minister Wiebes op om deze rechtsongelijkheid ongedaan te maken.

Lees meer

Gasschade Groningen: simpeler, sneller en één loket

Geplaatst op 4 jun 2019
Laatst bijgewerkt op 4 jun 2019, 2:10

Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer voor de zoveelste keer over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Dat kan weer een herhaling worden van eerdere ‘eerlijke antwoorden, oprechte toezeggingen en gedane beloftes’ waar tot nu toe nauwelijks iets van terecht is gekomen.

Lees meer